Skogskyrkogården - promenad


En promenad i ett världsarv och en av Stockholms vackraste platser. På en plats präglad av minnen och sorg har man skapat en miljö för meditation och ro.

  • Till start: 6,2 Km 
  • Längd: 2,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Enskede 
  • Avgift: Nej 


Skogskyrkogården - promenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Almhöjden

De vackra träden på Almhöjden eller Meditationslunden är paraplyalmar. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville skapa ett nordiskt landskap. När man går upp på kullen, för det bör man ta sig tid till, så kan man märka att trappstegen blir lägre ju högre upp man kommer. Detta för att inte trötta ut besökaren inför den stundande meditationen.

Sju brunnars stig

Sju brunnars stig är 888 meter lång väg som leder från Meditationslunden till Uppståndelsekapellet. Om man följer vägen så kantas den av trädslag som successivt blir mörkare. Hängbjörk, björk, tall och till sist gran. Detta för att den sörjande skall bli mer tungsint på vägen mot kapellet.

Uppståndelsekapellet

Uppståndelsekapellet har en utpräglad klassicistisk tempelarkitektur, i synnerhet förhallens tolv kolonner. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville att det skulle vara ett genomgångskapell där man gick ut en annan väg än man kommit in.

Kapellet har bara ett fönster och det befäster kapellets förbindelse med himlen. Orgeln är dold och skall också ge en känsla av att musiken kommer från himlen.

Skogskapellet

Skogskapellet är det första och minsta kapellet på Skogkyrkogården. Det var tänkt att bli av sten men ekonomin . Arkitekt var Gunnar Asplund och det invigdes 1920.
 
Kapellets enda utsmyckning är Carl Milles dödsängel som var mycket omdiskuterad då den ansågs utmanande med sin kvinnliga figur.
Skogskapellet är genomtänkt i minsta detalj och innehåller mycket symbolik i detaljerna. Nyckelhålet är exempelvis en dödskalle.

Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell

De tre kapellen bildar tillsammans med Skogskrematoriet och Monumenthallen dvs pelarbyggnaden framför Heliga korsets kapell, den centrala kapell- och krematorieanläggningen på Skogskyrkogården. Anläggningen ritades av Gunnar Asplund och byggdes 1935-1940 vilket därmed fullbordade kyrkogården.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skogskyrkogården - ett världsarv.
En av Stockholms vackraste platser. Kyrkogården är klassad som världsarv av UNESCO. För många en plats präglad av minnen och sorg men detta där arkitekterna skapat en plats för meditation och ro. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm. ...
OrtEnskede
Gamla Enskede
Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.
OrtEnskede
Hammarbytoppens utsiktsplats
Det är lite kämpigt att ta sig upp för skidbacken men värt besväret, för utsikten är enorm. Hammarby sjöstad, Sickla, Nacka strand, Södermalm och Globenområdet.
OrtBjörkhagen
Årstavikens södra del.
Här är det så att man ser flera sevärdheter på håll än man passerar nära. Det gör ju inte promenaden mindre intressant. Tvärtom, jättemysig med bra rastplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Hammarby sjöstad
Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 
OrtSödermalm
Cevicheria Aji y Ajo
Sveriges första Peruanska cevicheria har blivit omåttligt populär och omskriven i press. Gör en resa till och upplev Hökarängen och Sydamerika!
OrtHökarängen