Hammarby sjöstad


  • Till start: 4,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södermalm 
  • Avgift: Nej 
Hammarby sjöstad
Stor karta

Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 

Sevärdhet 1 av 5

Hammarby sjöstad

Hammarby sjöstad kommer att vara fullt utbyggt 2017 och kommer då att ha 11000 lägenheter för 25000 invånare. Det räknas som en del av Stockholms innerstad men för att ta sig från Södermalm tar man färja från Barnängsområdet.

Detta är gammal industrimark på båda sidor om vattnet. Redan från 1600-talet fanns textilindustrier som Blecktornets färgeri och Barnängens textilmanufaktur men senare på 1800-talet Lijeholmens stearinfabrik och Lumas glödlampfabrik.

Under mitten av 1800-talet fanns planer på att bygga hus vid Norra Hammarbyhamnen men pengar räckte bara till att bygga runt Nytorget och norr om Ringvägen. Det mest kritiserade området var Lugnets industriområde som var lite av slum. Men inte ens det hindrade bevarare att kritisera byggplanerna till det vi idag ser som en av stans populäraste bostadsområden.
 

Läs mera

Luma

Den före detta glödlampefabriken stoltserar än idag med sin coola inglasade överfasad som förr användes för att testa långvariga glödlampor, det gjorde då att kupolen alltid lös. Nu bostadsrätter.

Sickla kaj och sluss

Kajen börjar där båtarna går mot Norra Hammarbyhamnen leder in till bort till Sickla sluss.

Lugnets terrass

Mysiga läktarbryggor med vattnet som utsikt. Hit strosar Sjöstadenborna sommartid med engångsgrillen i ena handen och vinflarran i andra.

Observatorium

En upplyst brygga skapad av Gunilla Bandolin. Här kan man välja placering på den cirkelrunda bryggan efter vind och solriktning. Mycket populärt så ta plats i tid.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...