Årstavikens södra del.


Här är det så att man ser flera sevärdheter på håll än man passerar nära. Det gör ju inte promenaden mindre intressant. Tvärtom, jättemysig med bra rastplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 


Årstavikens södra del.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Skanskvarnen

Skanskvarn är en gammal kvarn av holländsk typ, ursprungligen från 1850 och kallades Nedre Skanskvarnen men flyttades hit några år senare och drevs som kvarn till 1882. Sen 1930 är kvarnen kulturskyddad och det var då man byggde en restaurang som det faktiskt hade varit parallellt med kvarnverksamheten sen 1762.
 
Det var på tal att kvarnen skulle flyttas igen för tvärbanans sträckning men den fick gå runt kvarnen i stället.
 
Restaurangen är öppen varje dag 11-22 och lunch vardagar mellan 11 och 14. På den stora verandan kan man se Årstaviken över en pilsner eller en bit mat.
 
Simlångsvägen 56 Årsta
Tel: 08-912300

Läs mera

Länkar

Dianelunds koloniträdgård

Dianelunds koloniträdgård anlades 1920 för att familjer med barn skulle vara självförsörjande med frukt och grönsaker. Tidigare fanns en regel om minst 80% uppodlad mark och 20% gräsmatta. Regeln är inte lika strikt idag utan här finns fina gräsmattor lite här och var. Till föreningen hör torpet Dianelund som sköts av föreningen.

Årsta gamla järnvägsbro

Ja det här är nog en av Sveriges vackraste broar. Här har tågen åkt in och ut från staden sedan 1929. Nu kompletterad med en modernare Årstabro.

Årstafruns ägor

Märta Helena Reenstierna hette hon, kvinnan som skrev dagbok mellan 1793 och 1839 och detaljerat beskrev vardagslivet på Årsta gård.

Sjövikstorg

Sjövikstorg är ett torg  i direkt anslutning till vattnet i ett nybyggt område vid Marievik i Liljeholmen som heter Liljeholmskajen. Runt torget finns caféer och restauranger. Vid torget och vid de angränsande kajerna finns det gott om populära sitt och vilplatser samt en mycket populär badbrygga i böljande trädesign.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hammarby Sjöstad och Danvikstull
Upplev en av stans nyaste stadsdelar, Sjöstan. Förr industriområde och skrotupplag men idag bostäder med fräsch och luftig arkitektur och många rastplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtHammarby sjöstad
Skrovet
Vid båtklubben Årstavikens segelsällskap ligger Skrovet med fika och enklare maträtter. Med ett perfekt läge vid den fina promenaden längs vattnet har man sittplatser för alla typer av väder. En sommarklassiker.
OrtSödermalm
Vitabergsparken.
Vitabergsparken har en populär parkteater, ett sommarkafé och hur mycket gräsytor som helst känns det som. Missa inte utsikten från Sofia och kulturbebyggelsen intill.
OrtSödermalm
Hammarby sjöstad
Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 
OrtSödermalm
Hammarbytoppens utsiktsplats
Det är lite kämpigt att ta sig upp för skidbacken men värt besväret, för utsikten är enorm. Hammarby sjöstad, Sickla, Nacka strand, Södermalm och Globenområdet.
OrtBjörkhagen
Gamla Enskede
Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.
OrtEnskede