Gamla Enskede


Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.

  • Till start: 5,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Gamla Enskede

En sk trädgårdstad med engelsk och holländsk förebild där man lät byggandet anpassas till naturen med mjukt slingrande gator. Just detta gör att Gamla Enskede ger ett varmt och harmoniskt intryck. Man inbjuds till att strosa runt och se sig om. Man ville också variera bostadstyperna och här samsas mindre villor med riktigt stora "Djursholmsvillor samt flerfamiljshus som formerats i mysiga små gårdar. I området ligger Margareta parken där man sommartid har parkteater.

Från att ursprungligen varit hem för vanliga knegare har området på senare tid blivit extremt populärt inte minst bland fd söderbor vilket påverkar både bopriser som utbud av krogar mm.

Apotekarbostaden

Till höger om dörren ser man ett litet fönster. Där kunde man få ut mediciner på udda öppettider (då kanske apotekaren stod i nattsärken). Denna byggnad och flera andra från tidigt 1900-tal skvallrar om hur vital denna lilla småstadsidyll var.

Robin Delselius bageri

Inrymt i den gamla Konsumtionsföreningens lokaler (föregångare till Konsum och Coop) ligger detta populära bageri och kafé som även serverar mat. Här har bagarfamiljen Delselius förlagt sitt tredje bageri.

Bröd på surdegar på råg, vete och dinkel bakas med med mycket omsorg i stenugnsbageriet. Lokalen är öppen in mot bageriavdelningen så man kan se de duktiga bagarna i aktion.

Stora Gungans Väg 2
08-659 14 00

Länkar

Gamla Enskede Matbod

Efter några års succé i gamla Enskede har man nu fått en filial på kräsna Södermalm. Innerstadspriser med förstadscharm. Mycket gott och vällagat men rätt få plaster så boka bord. Allra bäst är krogen på sommarn när man får ta plats i det klassiska trädgårdsmöblemanget och de flyttat ut dryck och annat otympligt till det lite folkparkslika ståndet.

Öppettider:

Måndag - Lördag: 16:00 - 22:00
Söndag: 13:00 – 22:00


Adress
Stockholmsvägen 17,  Stockholm

Boka bord: 08-648 38 10

Länkar

Triangelkyrkan

Gamla Enskede frikyrkoförsamling är en vacker baptistkyrka i trä belägen vid Triangelvägen där vägen i sin tur fått sitt namn efter det triangelformade torg som bildas där tre vägar samspelar.

Handelshuset

Arkitekten Victor Bodin som även ville flytta in i huset ville ha nära till att som behövdes i vardagen. Därför byggdes lokaler för affärer och lite andra verksamheter in i gatuplanet.

Enskede kyrka

När man byggde Enskede så reserverades mark för Margaretaparken och kyrkan på områdets högre partier. Vackert belägen på en höjd således ligger denna svart-vita kyrka.

Vad som sticker ut i kyrkans utformning är det diskreta kyrktornet som är placerat mitt på det svarta skiffertaket. Den vitslammade fasaden och de varierande fönstren där arkitekten Carl Bergsten blandade en klassisk lantkyrka med en egen variant av den sk arts and craft stilen vilken ligger mellan jugend och art deco.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla Enskede Matbod
Om man tröttnat på innerstan kan denna krog strax efter Globen varmt rekommenderas. Beläget i mysiga gamla Enskede får man god mat i rogivande miljö.
OrtEnskede
Robin Delselius bageri - Gamla Enskede
I den gamla Konsumtionsföreningens lokaler ligger detta genuina bageri där man fikar gott eller äter en matig smörgås eller en soppa.
OrtEnskede
Skogskyrkogården - promenad
En promenad i ett världsarv och en av Stockholms vackraste platser. På en plats präglad av minnen och sorg har man skapat en miljö för meditation och ro.
OrtEnskede
Årstavikens södra del.
Här är det så att man ser flera sevärdheter på håll än man passerar nära. Det gör ju inte promenaden mindre intressant. Tvärtom, jättemysig med bra rastplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Hammarby sjöstad
Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 
OrtSödermalm
Norra Hammarbyhamnen och Danvikstull
PROMENAD - En tur mellan två broar på de gamla kajerna. Barnängsområdet och utsikten från Fåfängan är promenadens höjdpunkter och färjan till Sjöstan en bra avstickare. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSödermalm