Hammarby Sjöstad och Danvikstull


Upplev en av stans nyaste stadsdelar, Sjöstan. Förr industriområde och skrotupplag men idag bostäder med fräsch och luftig arkitektur och många rastplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hammarby sjöstad 
  • Avgift: Nej 


Hammarby Sjöstad och Danvikstull
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Skanskvarnen

Skanskvarn är en gammal kvarn av holländsk typ, ursprungligen från 1850 och kallades Nedre Skanskvarnen men flyttades hit några år senare och drevs som kvarn till 1882. Sen 1930 är kvarnen kulturskyddad och det var då man byggde en restaurang som det faktiskt hade varit parallellt med kvarnverksamheten sen 1762.
 
Det var på tal att kvarnen skulle flyttas igen för tvärbanans sträckning men den fick gå runt kvarnen i stället.
 
Restaurangen är öppen varje dag 11-22 och lunch vardagar mellan 11 och 14. På den stora verandan kan man se Årstaviken över en pilsner eller en bit mat.
 
Simlångsvägen 56 Årsta
Tel: 08-912300

Läs mera

Länkar

Hammarbyslussen

Knalla från Hammarby Sjöstad över den öppningsbara bron in till Söder, kanske ner till nattklubben/baren Trädgården.

Hammarby kaj

Hammarby kaj är den del av Södra hammarbyhamnen som fortfarande har yrkestrafik kvar. Som ett minne av hamnverksamheten på den norra hamnen flyttades en gammal hamnkvarn till denna sida.

Luma

Den före detta glödlampefabriken stoltserar än idag med sin coola inglasade överfasad som förr användes för att testa långvariga glödlampor, det gjorde då att kupolen alltid lös. Nu bostadsrätter.

Sickla kaj och sluss

Kajen börjar där båtarna går mot Norra Hammarbyhamnen leder in till bort till Sickla sluss.

Observatorium

En upplyst brygga skapad av Gunilla Bandolin. Här kan man välja placering på den cirkelrunda bryggan efter vind och solriktning. Mycket populärt så ta plats i tid.

Lugnets terrass

Mysiga läktarbryggor med vattnet som utsikt. Hit strosar Sjöstadenborna sommartid med engångsgrillen i ena handen och vinflarran i andra.

Danviksklippan

Danviksklippan är ett bostadsområde vid Danviken som ligger på klippan högt ovanför övriga Södra hammarbyhamnen. De mycket karakteristiska punkthusen byggdes under andra världskriget vilket var relativt ovanligt för att det var svårt att få tag på arbetskraft och råvaror.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skrovet
Vid båtklubben Årstavikens segelsällskap ligger Skrovet med fika och enklare maträtter. Med ett perfekt läge vid den fina promenaden längs vattnet har man sittplatser för alla typer av väder. En sommarklassiker.
OrtSödermalm
Hammarbytoppens utsiktsplats
Det är lite kämpigt att ta sig upp för skidbacken men värt besväret, för utsikten är enorm. Hammarby sjöstad, Sickla, Nacka strand, Södermalm och Globenområdet.
OrtBjörkhagen
Gamla Enskede
Strosa runt i en småstad nära storstan. En trädgårdsstad som givet sin popularitet kanske borde synas mer av moderna stadsplanerare. Man spankulerar runt stadsdelen på nån timme. På senare år har man fått kafé och krog i högsta klass och flera mysiga butiker.
OrtEnskede
Gamla Enskede Matbod
Om man tröttnat på innerstan kan denna krog strax efter Globen varmt rekommenderas. Beläget i mysiga gamla Enskede får man god mat i rogivande miljö.
OrtEnskede
Robin Delselius bageri - Gamla Enskede
I den gamla Konsumtionsföreningens lokaler ligger detta genuina bageri där man fikar gott eller äter en matig smörgås eller en soppa.
OrtEnskede
Tvärbanan från Sickla till Alvik (BETA)
Alldeles utanför tullarna ringlar Tvärbanan från Sickla till Alvik. Vi passerar Hammarby sjöstad, Årsta, Liljeholmens sjönära nybyggnationer och genomysiga Gröndal reser över flera broar och passerar gamla hamn och industriområden. Flera promenadavstickare finns.
OrtStockholm