Hammarby Sjöstad och Danvikstull


  • Till start: 3,8 Km 
  • Längd: 4,6 km 
  • Stopp:
  • Ort: Hammarby sjöstad 
  • Avgift: Nej 
Hammarby Sjöstad och Danvikstull
Stor karta

Upplev en av stans nyaste stadsdelar, Sjöstan. Förr industriområde och skrotupplag men idag bostäder med fräsch och luftig arkitektur och många rastplatser.

Sevärdhet 1 av 8

Skanskvarnen

Skanskvarn är en gammal kvarn av holländsk typ, ursprungligen från 1850 och kallades Nedre Skanskvarnen men flyttades hit några år senare och drevs som kvarn till 1882. Sen 1930 är kvarnen kulturskyddad och det var då man byggde en restaurang som det faktiskt hade varit parallellt med kvarnverksamheten sen 1762.
 
Det var på tal att kvarnen skulle flyttas igen för tvärbanans sträckning men den fick gå runt kvarnen i stället.
 
Restaurangen är öppen varje dag 11-22 och lunch vardagar mellan 11 och 14. På den stora verandan kan man se Årstaviken över en pilsner eller en bit mat.
 
Simlångsvägen 56 Årsta
Tel: 08-912300

Läs mera

Länkar

Hammarbyslussen

Knalla från Hammarby Sjöstad över den öppningsbara bron in till Söder, kanske ner till nattklubben/baren Trädgården.

Hammarby kaj

Hammarby kaj är den del av Södra hammarbyhamnen som fortfarande har yrkestrafik kvar. Som ett minne av hamnverksamheten på den norra hamnen flyttades en gammal hamnkvarn till denna sida.

Luma

Den före detta glödlampefabriken stoltserar än idag med sin coola inglasade överfasad som förr användes för att testa långvariga glödlampor, det gjorde då att kupolen alltid lös. Nu bostadsrätter.

Sickla kaj och sluss

Kajen börjar där båtarna går mot Norra Hammarbyhamnen leder in till bort till Sickla sluss.

Observatorium

En upplyst brygga skapad av Gunilla Bandolin. Här kan man välja placering på den cirkelrunda bryggan efter vind och solriktning. Mycket populärt så ta plats i tid.

Lugnets terrass

Mysiga läktarbryggor med vattnet som utsikt. Hit strosar Sjöstadenborna sommartid med engångsgrillen i ena handen och vinflarran i andra.

Danviksklippan

Danviksklippan är ett bostadsområde vid Danviken som ligger på klippan högt ovanför övriga Södra hammarbyhamnen. De mycket karakteristiska punkthusen byggdes under andra världskriget vilket var relativt ovanligt för att det var svårt att få tag på arbetskraft och råvaror.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...