Årstavikens södra del.


  • Till start: 3,8 Km 
  • Längd: 3,4 km 
  • Stopp:
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 
Årstavikens södra del.
Stor karta

Här är det så att man ser flera sevärdheter på håll än man passerar nära. Det gör ju inte promenaden mindre intressant. Tvärtom, jättemysig med bra rastplatser.

Sevärdhet 1 av 6

Skanskvarnen

Skanskvarn är en gammal kvarn av holländsk typ, ursprungligen från 1850 och kallades Nedre Skanskvarnen men flyttades hit några år senare och drevs som kvarn till 1882. Sen 1930 är kvarnen kulturskyddad och det var då man byggde en restaurang som det faktiskt hade varit parallellt med kvarnverksamheten sen 1762.
 
Det var på tal att kvarnen skulle flyttas igen för tvärbanans sträckning men den fick gå runt kvarnen i stället.
 
Restaurangen är öppen varje dag 11-22 och lunch vardagar mellan 11 och 14. På den stora verandan kan man se Årstaviken över en pilsner eller en bit mat.
 
Simlångsvägen 56 Årsta
Tel: 08-912300

Läs mera

Länkar

Sachsska Barnsjukhuset

Stockholmarnas shoppinglust har fört en del gott med sig också. 1907 donerade familjen Sachs (som ägde varuhuset NK) pengar till byggandet av barnsjukhuset, som vårdat krassliga barn sedan 1911.

Dianelunds koloniträdgård

Dianelunds koloniträdgård anlades 1920 för att familjer med barn skulle vara självförsörjande med frukt och grönsaker. Tidigare fanns en regel om minst 80% uppodlad mark och 20% gräsmatta. Regeln är inte lika strikt idag utan här finns fina gräsmattor lite här och var. Till föreningen hör torpet Dianelund som sköts av föreningen.

Årsta gamla järnvägsbro

Ja det här är nog en av Sveriges vackraste broar. Här har tågen åkt in och ut från staden sedan 1929. Nu kompletterad med en modernare Årstabro.

Årstafruns ägor

Märta Helena Reenstierna hette hon, kvinnan som skrev dagbok mellan 1793 och 1839 och detaljerat beskrev vardagslivet på Årsta gård.

Sjövikstorg

Sjövikstorg är ett torg  i direkt anslutning till vattnet i ett nybyggt område vid Marievik i Liljeholmen som heter Liljeholmskajen. Runt torget finns caféer och restauranger. Vid torget och vid de angränsande kajerna finns det gott om populära sitt och vilplatser samt en mycket populär badbrygga i böljande trädesign.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...