Hammarby sjöstad


Åk hit med tvärbanan eller färjan över Hammarby sjö. Spankulera runt längs kanalen eller slappa på någon av alla bryggor som finns här i alla möjliga former. 

  • Till start: 4,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södermalm 
  • Avgift: Nej 


Hammarby sjöstad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Hammarby sjöstad

Hammarby sjöstad kommer att vara fullt utbyggt 2017 och kommer då att ha 11000 lägenheter för 25000 invånare. Det räknas som en del av Stockholms innerstad men för att ta sig från Södermalm tar man färja från Barnängsområdet.

Detta är gammal industrimark på båda sidor om vattnet. Redan från 1600-talet fanns textilindustrier som Blecktornets färgeri och Barnängens textilmanufaktur men senare på 1800-talet Lijeholmens stearinfabrik och Lumas glödlampfabrik.

Under mitten av 1800-talet fanns planer på att bygga hus vid Norra Hammarbyhamnen men pengar räckte bara till att bygga runt Nytorget och norr om Ringvägen. Det mest kritiserade området var Lugnets industriområde som var lite av slum. Men inte ens det hindrade bevarare att kritisera byggplanerna till det vi idag ser som en av stans populäraste bostadsområden.
 

Läs mera

Luma

Den före detta glödlampefabriken stoltserar än idag med sin coola inglasade överfasad som förr användes för att testa långvariga glödlampor, det gjorde då att kupolen alltid lös. Nu bostadsrätter.

Sickla kaj och sluss

Kajen börjar där båtarna går mot Norra Hammarbyhamnen leder in till bort till Sickla sluss.

Lugnets terrass

Mysiga läktarbryggor med vattnet som utsikt. Hit strosar Sjöstadenborna sommartid med engångsgrillen i ena handen och vinflarran i andra.

Observatorium

En upplyst brygga skapad av Gunilla Bandolin. Här kan man välja placering på den cirkelrunda bryggan efter vind och solriktning. Mycket populärt så ta plats i tid.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kulturpromenad Sicklasjön runt.
Gamla gårdar, värdshus och sommarvillor kantar vägen runt Sicklasjön som tar dig på en resa från 900-tal till 1940-tal. Turen är även en Hälsans stig.
OrtSickla
Dieselverkstaden
I Nackas vackra kulturhus är möjligheterna många. Besök Stockholms länsmuseum (gratis), Nacka konsthall, gå på bio, teater eller fika på Voltaire mm.
OrtNacka
Vitabergsparken.
Vitabergsparken har en populär parkteater, ett sommarkafé och hur mycket gräsytor som helst känns det som. Missa inte utsikten från Sofia och kulturbebyggelsen intill.
OrtSödermalm
Danviks strandväg.
PROMENAD - Se vackra byggnader med rik historia i det gamla hospitalsområdet. Turen går både längs Svindersviken och Saltsjön och utsikten är fantastisk. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNacka
Fåfängan
Med den utsikten kan det vara värt att betala mer än en hundring för en räkmacka. Fåfängan har en 360 graders utsikt över Stockholm och öppet året om.
OrtSödermalm
Nackas industrier i ny skepnad.
Gamla industriområden brukade förut förknippas med buller, rök och farliga miljöer. Men idag är dess områden populära som bostäder och kontor samt att ha som gedigen kärna när nya bostäder uppförs. Ofta låg de nära vatten så det blir ofta vackra sjölägen och strandpromenader....
OrtNacka