Skogskyrkogården - ett världsarv.


  • Till start: 6,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Enskede 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

En av Stockholms vackraste platser. Kyrkogården är klassad som världsarv av UNESCO. För många en plats präglad av minnen och sorg men detta där arkitekterna skapat en plats för meditation och ro.

Sevärdhet 1 av 6

Skogskyrkogården

Skogskyrkogården är världsberömd och står på Unescos världsarvslista sedan 1994. Trots att det finns flera mycket vackra byggnader här är det nog kanske ändå landskapsarkitektens jobb som gör platsen mest unik. Begravningsplatsen byggdes under flera år och inleddes med en arkitekttävling 1914 där arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz vann och resten är så att säga historia. Om man utgår från tunnelbanestationen med samma namn äntrar man kyrkogården norrifrån med ett imponerande samspel mellan mur, jordvallar och växtlighet.  Den slitna klyschan man måste se det för att tro det passar verkligen in här och ett besök här gör ingen besviken.

Trippa har skapat en promenad här. Skogskyrkogården

Läs mera

Länkar

Almhöjden

De vackra träden på Almhöjden eller Meditationslunden är paraplyalmar. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville skapa ett nordiskt landskap. När man går upp på kullen, för det bör man ta sig tid till, så kan man märka att trappstegen blir lägre ju högre upp man kommer. Detta för att inte trötta ut besökaren inför den stundande meditationen.

Trons, Hoppets och Heliga korsets kapell

De tre kapellen bildar tillsammans med Skogskrematoriet och Monumenthallen dvs pelarbyggnaden framför Heliga korsets kapell, den centrala kapell- och krematorieanläggningen på Skogskyrkogården. Anläggningen ritades av Gunnar Asplund och byggdes 1935-1940 vilket därmed fullbordade kyrkogården.

Sju brunnars stig

Sju brunnars stig är 888 meter lång väg som leder från Meditationslunden till Uppståndelsekapellet. Om man följer vägen så kantas den av trädslag som successivt blir mörkare. Hängbjörk, björk, tall och till sist gran. Detta för att den sörjande skall bli mer tungsint på vägen mot kapellet.

Skogskapellet

Skogskapellet är det första och minsta kapellet på Skogkyrkogården. Det var tänkt att bli av sten men ekonomin . Arkitekt var Gunnar Asplund och det invigdes 1920.
 
Kapellets enda utsmyckning är Carl Milles dödsängel som var mycket omdiskuterad då den ansågs utmanande med sin kvinnliga figur.
Skogskapellet är genomtänkt i minsta detalj och innehåller mycket symbolik i detaljerna. Nyckelhålet är exempelvis en dödskalle.

Uppståndelsekapellet

Uppståndelsekapellet har en utpräglad klassicistisk tempelarkitektur, i synnerhet förhallens tolv kolonner. Arkitekt var Sigurd Lewerentz och han ville att det skulle vara ett genomgångskapell där man gick ut en annan väg än man kommit in.

Kapellet har bara ett fönster och det befäster kapellets förbindelse med himlen. Orgeln är dold och skall också ge en känsla av att musiken kommer från himlen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...