Mariagården Stenungsund


Mariagården är ett byggnadsminne och byggdes på slutet av 1700-talet och är sommartid ett populärt trädgårdskafé.

  • Till start: 386,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stenungsund 
  • Avgift: Nej 


Mariagården Stenungsund

Mariagården byggdes någon gång mellan 1770-1790 och är idag ett hus att använda med omtanke och respekt. 1989 blev huset förklarat som byggnadsminne och har blivit stilfullt renoverat under senare år. Vi har anlitat hantverkare som behärskar gamla, beprövade tekniker och orginalfragment av färg och tapeter har visat vägen.

Det är Maria Johansson som gett namn åt det här huset. Hon levde här med sin Herman från 1899 till 1943 då hon dog, 98 år gammal. Men huset fanns långt innan dess. Mariagården är timrat i två hela våningar. Det är en hustyp som är ovanlig i Bohuslän.

Det stora huset berättar om goda tider. Tänk dig ett stort jordbruk med sjutton kor och två hästar. Ladugården låg där orangeriet nu ligger och gårdsplanen var stensatt med stora hällar. Under 1800-talet var huset vitmålat.

På 1700-talet var det meningen att Mariagården skulle vara gästgiveri men bönderna i byn vägrade sköta vägen hit så gästgiveritanken gick upp i rök. Däremot blev det skola i huset - under några år i början av 1900-talet.

Herman och Maria hade inga barn så när de var borta gick gården ur släkten efter 300 år men Marias dräng och granngårdens ägare arrenderade marken och fortsatte att bedriva jordbruk här, in på 1960-talet.

När Stenungsunds kommun köpte gårdarna i Stenunge by började man restaurera husen. Man fann originalfragment av färg och tapeter som visade hur det sett ut. På så sätt fick hantverkarna god vägledning i arbetet och 1989 blev Mariagården förklarat som byggnadsminne.

Under sommaren är det trädgårdskafé här. På vinterhalvåret kan du hyra huset för mindre sällskap. Det är en rofylld plats att mötas på och du som vill prova att baka bröd i en gammal stenugn kan boka tid. Gruvan och skorstensstocken är i gott skick, så allt som oftast doftar det nybakt i det gamla köket.

Text Stenungsunds kommun

Läs mera
Mariagården Stenungsund
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Trollhätte kanal - slusstrapporna.
Att beskåda en slussning i dessa tre slusstrappor är en upplevelse. Även park med promenadvägar i mycket vacker miljö.
OrtTrollhättan
Sjöfartsmuseet Akvariet STÄNGT FÖR RENOVERING
Livet under, ovan och vid vattenytan. Akvariet visar levande djur och biologi samt kulturhistoria om sjöfarten i staden och på haven. Högteknologisk fartygssimulator.
OrtGöteborg
Bengans
Legendarisk skivhandel som inte bara säljer bra musik utan är ett kafé med uteservering.
OrtGöteborg
Munkedals museijärnväg...
Denna museijärnväg drivs av några entusiaster som sommartid kör turister ned till Munkedals hamn.
OrtMunkedal
Vänersborg
En liten stad med mycket att se trots sin storlek. Det vackra läget vid Vänern upplevs bäst från Skräckleparken och strandpromenaden. Vänersborgs museum är Sveriges första museum och en riktig pärla.
OrtVänersborg
Vänersborgs museum
Sveriges äldsta museum som är byggt med syftet att vara just museum. En excentrisk affärsman ocb en upptäcksresande slår sig samman och skapar detta fina museum.  Fri entré.
OrtVänersborg