Mariagården Stenungsund


Mariagården är ett byggnadsminne och byggdes på slutet av 1700-talet och är sommartid ett populärt trädgårdskafé.

  • Till start: 386,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stenungsund 
  • Avgift: Nej 


Mariagården Stenungsund

Mariagården byggdes någon gång mellan 1770-1790 och är idag ett hus att använda med omtanke och respekt. 1989 blev huset förklarat som byggnadsminne och har blivit stilfullt renoverat under senare år. Vi har anlitat hantverkare som behärskar gamla, beprövade tekniker och orginalfragment av färg och tapeter har visat vägen.

Det är Maria Johansson som gett namn åt det här huset. Hon levde här med sin Herman från 1899 till 1943 då hon dog, 98 år gammal. Men huset fanns långt innan dess. Mariagården är timrat i två hela våningar. Det är en hustyp som är ovanlig i Bohuslän.

Det stora huset berättar om goda tider. Tänk dig ett stort jordbruk med sjutton kor och två hästar. Ladugården låg där orangeriet nu ligger och gårdsplanen var stensatt med stora hällar. Under 1800-talet var huset vitmålat.

På 1700-talet var det meningen att Mariagården skulle vara gästgiveri men bönderna i byn vägrade sköta vägen hit så gästgiveritanken gick upp i rök. Däremot blev det skola i huset - under några år i början av 1900-talet.

Herman och Maria hade inga barn så när de var borta gick gården ur släkten efter 300 år men Marias dräng och granngårdens ägare arrenderade marken och fortsatte att bedriva jordbruk här, in på 1960-talet.

När Stenungsunds kommun köpte gårdarna i Stenunge by började man restaurera husen. Man fann originalfragment av färg och tapeter som visade hur det sett ut. På så sätt fick hantverkarna god vägledning i arbetet och 1989 blev Mariagården förklarat som byggnadsminne.

Under sommaren är det trädgårdskafé här. På vinterhalvåret kan du hyra huset för mindre sällskap. Det är en rofylld plats att mötas på och du som vill prova att baka bröd i en gammal stenugn kan boka tid. Gruvan och skorstensstocken är i gott skick, så allt som oftast doftar det nybakt i det gamla köket.

Text Stenungsunds kommun

Läs mera
Mariagården Stenungsund
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hawaii – Stenungsöns badplats
En av Västkustens största badplatser. Den är populär för att den är i det närmsta komplett. Sandstrand, brygga, hopptorn och klippor mm. Kiosk, toalett och handikappvänlig. 
OrtStenungsund
Gamla Rikstvåan...
Denna byggnadsminnesmärkta väg är en del av den gamla Riksväg 2, kallad Rikstvåan som, innan asfalten tog över, är byggd i gatsten. 
OrtLjungskile
Villa Sjötorp...
Villa Sjötorp är en sekelskiftesvilla som idag är ett privatägt hotell strax intill Lyckorna. Ägarinnan är släkt i nedstigande led till byggherren. Den rogivande tomten har gungor, klassiska trädgårdsmöbler och vilstolar.
OrtLjungskile
Lyckorna
En liten kurort vars bebyggelse från sent 1800 till 1920 ger Lyckorna dess prägel trots att kallbadhusen är rivna. Två restauranger av hög klass och trevliga promenadmöjligheter.
OrtUddevalla
Pilane gravfält och Skulptur
På Pilane blandas modern konst med uråldriga gravar. Varje sommar arrangeras en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Bonus är det fantastiska läget med utsikt vida omkring.
OrtTjörn
Bleket
En mysig fiskeby vid vägskälet mellan Rönnäng och Klädesholmen. Här kan man fika vid havet, hyra en kajak eller strosa runt bland fiskebodar.
OrtTjörn