Sundsby Säteri


Vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet med kafé, restaurang och gårdsbutiker. Fina vandringsleder av olika svårighetsgrad med grillplatser.

  • Till start: 394,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tjörn 
  • Avgift: Nej 


Sundsby Säteri

Sundsby säteri är en fantastisk plats för natur och kulturälskare. Här finns café / restaurang, ett surdegsbageri och flera gårdsbutiker i vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet.

I naturen kring Sundsby finns goda möjligheter till naturupplevelser utefter de fyra markerade vandringslederna. Lederna är av varierande svårighetsgrad och har flera rastplatser. För den som vill grilla har ”Skalgrusgropen” två grillplatser och ett timrat vindskydd.

Kulturintresserade kan uppleva den fina säterimiljön bland 1700-talshusen i parken.  Vid speciella visningar kan man se den arkeologiska utgrävningen som pågått i källaren till huvudbyggnaden i några år. Sundsby säteri har en mycket spännande historia som sträcker tillbaka till medeltiden. Här bodde bl.a. den norske rikskanslern Anders Lauritzen Green. Från hans tid finns en urgammal lindberså bevarad i parken – ”Greens grotta”.

Margareta Huitfeldt som levde på 1600-talet är annars den person som främst förknippas med Sundsby. Efter Margareta Huitfeldts död donerades alla hennes fastigheter till en stiftelse – som bland annat skapat Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

I byggnaderna på Sundsby finns kafé, restaurang, gårdsbutik, surdegsbageri och försäljning av närodlat.

Läs mera

Länkar

Sundsby Säteri
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skåpesund utsikts- och rastplats.
En rastplats så nära vägen men med vacker utsikt över Skåpesundet som bildar gräns mellan Tjörn och Orust kan vara platsen för en picknick eller förarbyte.
OrtOrust
Tjörn och Orust med båttur som final.
En trevlig tur rakt västerut från Stenungsund på Tjörn och Orust. Rutten avslutas i Tuvesvik varifrån båtar tar dig till de öarna populära Käringön och Gullholmen.
OrtOrust
Mariagården Stenungsund
Mariagården är ett byggnadsminne och byggdes på slutet av 1700-talet och är sommartid ett populärt trädgårdskafé.
OrtStenungsund
Nordiska Akvarellmuseet
Årets museum 2010 uppfört med arkitektur i världsklass, helt tillägnat akvarellkonsten. Vackert beläget en bit från Skärhamn och fina badmöjligheter intill. Bra restaurang med fantastisk utsikt.
OrtTjörn
Tjörnehuvud utsiktsberg...
Om man ska ta båten till Dyrön eller Åstol från Rönnängs brygga så kan man passa på att ta sig upp för detta utsiktsberg. Marstrand och Lysekil ser man på håll och Åstol lite närmre.
OrtRönnäng
Rönnäng
Om man inte ska vidare till öarna Åstol och Dyrön härifrån så kan man äta vid bryggan och njuta av båtlivet eller ta sig upp på utsiktsberget. Bra bad med sandstrand och klippor.
OrtTjörn