Stenungsund till Klädesholmen


RUNDTUR. En resa på Tjörn som ringlar fram på vackra vägar mellan fiskelägen, ett otroligt utsiktsberg mm, eller båttur till Dyrön och Åstol.  Turen slutar vid Klädesholmen med en Bohusläns bästa sjökrogar Salt & Sill.

  • Till start: 388,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tjörn 
  • Avgift: Ja 


Stenungsund till Klädesholmen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Hawaii – Stenungsöns badplats

Stenungsöns badplats är en av Västkustens största badplatser. Här finns sandstrand, klippor, badbrygga, hopptorn, lekredskap, strandvolleyboll, kiosk och toalett. Handikappvänlig.

Här finns även en liten promenad man kan ta ut på en liten holme som är en av tre vandringar på Stenungsön. Utsikt mot Askeröfjorden och pylonerna på Tjörnbron är mäktig.

Goda parkeringsmöjligheter.  Från p-plats 50-200 m till bad.

Tjörnbron

Broar är ju inte så lämpliga att stanna till på så då är det tur att det finns både rastplats och en restaurang på Tjörnsidan. Bron går över Askeröfjorden.

Bron är mäktig. Längden är 664 meter , största spännvidden på huvudspannet är 366 meter och pylonerna är 113,6 m höga (Uppsala domkyrka 119)

Bron är annars mest känd då den gamla bron Almöbron tidigare version blev påkörd och raserad av ett stort fraktfartyg 1979 och sju fordon åkte ned i djupet och åtta dog.

Bleket

Bleket är en liten mysig fiskeby vid vägskälet mot Rönnäng och Klädesholmen.  Den idylliska fiskehamnen är en mysig plats att varva ned på.

På andra sidan vägen och vid annat vatten finns ett jättemysigt surdegsbageri och kafé; Lottas Bak & Form där man kan njuta på bryggan med utsikt över havet och se bryggan där hyrkajakerna läggs i. Alldeles intill kan man alltså hyra kajak och uppleva Tjörns kust.

Rönnäng

Från Rönnängs brygga når man de fantastiska öarna Åstol och Dyrön. Båtturer är billigare här än i Stockholm bland annat för att öarna ligger närmare. lldeles ovanför bryggan finns en utsiktsplats som är i särklass. Antingen går man upp där eller längs klippan på spångar längs viken.

Här finns också en sjökrog varifrån man har fin utsikt mot havet, Klädesholmen och en livligt trafikerad båtled. Kåreviksbadet med sandstrand och klippor.

Klädesholmen

Att besöka Klädesholmen innebär att man får uppleva mycket av det bästa med Bohuslän.  En tät bebyggelse med på 350 hus mellan mysiga och trånga gränder, havsutsikt, båtliv och två riktigt bra krogar Salt & Sill i norra hamnen och Kylen som ligger intill gästhamnen. Klädesholmen passar utmärkt för planlöst strosande.

Orten har omtalats sen 1594 då det var del av norska landskapet Viken. Här har sillen spelat stor roll och gör än idag- En konservindustri som producerar 40% av alla svenska sillkonserver. Om man inte fått tillräckligt med sill på någon av krogarna så kan man besöka sillmuseet Sillebua. Sillens dag firas på nationaldagen.  Bra bad finns.

Läs mera

Nordiska Akvarellmuseet

Nordiska Akvarellmuseet är ett unikt museum tillägnat akvarellkonsten. Museet är beviset på att om man verkligen har något bra att erbjuda så tar sig besökare dit även om det är en bit bort. Utsett till årets museum 2010.

Här erbjuds utställningar i världsklass och en mycket bra museirestaurang och kafé. Museet ritades av arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen och invigdes sommaren 2000 men att bara beskåda byggnaderna och omgivningen är mycket.  Man bör ta sig upp över bryggan och upp på klipporna mot havet och rotera 360 grader.

En mycket bra butik med designprodukter, souvenirer, akvarelltillbehör, konstböcker, affischer och kataloger från museets utställningar.  Restaurang med fantastisk utsikt och mat med hög klass.

Museets gästateljéer på Bockholmen hyrs ut för övernattning.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hawaii – Stenungsöns badplats
En av Västkustens största badplatser. Den är populär för att den är i det närmsta komplett. Sandstrand, brygga, hopptorn och klippor mm. Kiosk, toalett och handikappvänlig. 
OrtStenungsund
Mariagården Stenungsund
Mariagården är ett byggnadsminne och byggdes på slutet av 1700-talet och är sommartid ett populärt trädgårdskafé.
OrtStenungsund
Sundsby Säteri
Vacker herrgårdsmiljö från 1700-talet med kafé, restaurang och gårdsbutiker. Fina vandringsleder av olika svårighetsgrad med grillplatser.
OrtTjörn
Pilane gravfält och Skulptur
På Pilane blandas modern konst med uråldriga gravar. Varje sommar arrangeras en skulpturutställning med världsledande konstnärer. Bonus är det fantastiska läget med utsikt vida omkring.
OrtTjörn
Dyrön
En riktig vandringsö där man kan välja att ta hela Dyröleden eller få smakprov med en kortare. Bedårande scenerier. Restaurang, kafé och ICA-butik. Guidning finns. 
OrtTjörn
Lyckorna
En liten kurort vars bebyggelse från sent 1800 till 1920 ger Lyckorna dess prägel trots att kallbadhusen är rivna. Två restauranger av hög klass och trevliga promenadmöjligheter.
OrtUddevalla