Mem


  • Till start: 134,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Söderköping 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.

Mem

I Mem finns en krog som sommartid har uppträdanden. Här kan man hyra cykel för färd till Söderköping eller vandra längs Göta kanal. Bada i havsviken Slätbaken kan man göra från fyrbryggan.

Historia

Göta kanal hade börjat grävas på 1810 talet och fick sitt utlopp i Slätbaken vid Mem. 1832 invigdes den östra delen med pompa och ståt av konung Karl XIV Johan och i anslutning till kanalens utlopp växte ett nytt slags samhälle upp. Det var inriktat på att ombesörja och betjäna kanaltrafiken och samlade till sig folk från olika delar av Sverige. Hit förlades kanalkontor, tullkammare och lotsstation och där fanns kanal och slussinspektor, tullmästare, 6 lotsar, 5 tullvaktmästare och 2 slussvakter.

Kanalmagasinet användes till magasin åt olika firmor. Där avåts även själva invigningsmåltiden år 1832.

Mem är porten till Göta kanal från Östersjön. Här börjar kanaläventyret och båtfararen möter sin första sluss på kanalresan. Gästhamnen ligger i hamnbassängen innanför slussen. Det var här hela kanalbygget invigdes 1832 av kung Karl XIV Johan. Det vackra hamnmagasinet är bevarat och totalrestaurerat 1996 och inrymmer idag café, kiosk, souvenirbutik och vandrarhem.

Mems sluss:

Dopnamn: Bengt Erland Franc Sparre (Kanalbolagets ordförande efter Baltzar von Platen)

Byggnadsår: 1831 – 1832. Mems sluss var den sista slussen som byggdes.

Tekniska fakta: Slussen har en fallhöjd på tre meter och det är en enkelsluss som styrs med hydraulisk manövrering. Slussens byggmaterial består av granit.

I den norra slussmuren ut mot Slätbaken har någon huggit in en passage ur Psaltaren;

”Om Herren icke bygger huset så arbeta de fåfängt derpå bygga.”

Text Visit Östergötland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...