Söderköping


Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.

  • Till start: 138,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Söderköping 
  • Avgift: Nej 


Söderköping
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Söderköping

Drothems kyrka och klockstapel

I Söderköpings stadskärna finns två bevarade medeltidskyrkor från slutet av 1200-talet. Drothem är den ena och Sankt Lauretii den andra. 

Kyrkan har vacker interiör med inventarier från medeltiden.

Sankt Laurentii kyrka och klockstapel.

Martyren S:t Laurentius har gett namn åt denna kyrka från slutet av 1200-talet. Ett annat namn på martyren var S:t Lars och det heter en av kyrkorna i Linköping. Laurentius finns avbildad på sakristians gavel på en kalkmålning. Klockstapeln i trä är ”yngre” men likväl från 1583 av Anders ”Stapelmakare”.  Han verkar inte varit en ”fuskbyggare” för i den 50 meter höga klockstapeln hänger klockor som väger fyra ton säkert. 

Braskens hus och Munkbrogatan

Enligt traditionen skulle biskop Hans Brask haft ett tryckeri här betvivlas men att han ägde två gårdar vid Munkbrogatan är belagt. Braskens hus har en medeltida källare men är i övrigt från 1700-talet. Det fanns även ett boktryckeri vid Munkbrogatan innan Gustav Vasa drog in det till kronan.

Biskop Brask ligger bakom ordet brasklapp som innebär att man avger ett förbehåll som försiktighetsåtgärd. När biskopen gjorde det var den lapp han placerade under sitt sigill som löd: ”Härtill är jag nödd och tvungen ”. Ungefär, jag lydde bara order vilket under rättegången som föregick Stockholms blodbad skulle fått honom benådad. Det är högst osäkert ifall lappen verkligen funnits. 

Läs mera

Rådhuset

Glassrestaurang Smultronstället

Det som i början av 80-talet var en liten kiosk, Kanalkiosken har man nu blivit ett glassimperium. Grundarna kom från restaurangbranschen och då blev det en glassrestaurang. Stor skjuts framåt fick man av TV-programmet Café Norrköping där man blev inbjuden att lära svenskarna lite glasskultur.

65 anställda och 150 sittplatser och 60 egenkomponerade glassuppläggningar med fantasifulla namn.  Vad sägs om Sunset, Tiger Rag, Birdie Nam Nam och Scherazade. Man säljer 75 000 liter glass och serverar 180 000 gäster årligen.

Telefon: 0121-216 11

614 34 Söderköping 

Länkar

Söderköpings sluss

Söderköpings sluss är en del av Göta kanal. Ursprungligen byggd 1832 men har byggts om eftersom den började sjunka. Fallhöjden är 2,4 m och nuvarande konstruktion är från 1847.

Man kan tro att det går lugnt till på en kanal men 1931 så brakade kanalångaren Juno igenom slussporten efter att maskinisten missuppfattat styrmannens signal.

Flera byggnader är kvar sedan mitten av 1800-talet och ger platsen sin tidstypiska karaktär. Ursprungligen var det tänkt att mynningen på Göta kanal skulle gå i Norrköping ivriga lobbyister på slutet av 1700-talet fick riksdagen att ändra sig.

Ramunderbergets utsiktsplats

70 meter över Söderköping reser sig Ramunderberget. Trots att det finns trappor och ledstänger är det en ganska kämpig promenad men väl värt mödan att ta sig till bergets utsiktstorn med en mäktig utsikt över den vackra staden.

Berget som är en del av det förskastningssystem som korsar Östergötland. Berget stupar ned till Göta kanal och den som vill klättra på riktigt har alla möjligheter. Hit lockas klättrare för att få en rejäl utmaning.

Berget har även gett namn åt naturområdet med flera motionsspår och promenadvägar. 

Söderköpings brunn

Förr var Söderköpings Brunn ett välkänt kurhotell, idag är det ett modernt, högklassigt hotell med den äldre charmen bevarad.

 

Söderköpings Brunn har en konferensanläggning, en välbesökt restaurang, en fin spaanläggning och under sommaren erbjuds båtkryssningar på Göta Kanal med hotellets egna båtar.

 

Söderköping är en pittoresk östgötastad med anor från 900-talet, genomfluten av Göta Kanal och med S:t Annas skärgård och Ramunderberget i grannskapet. Staden var fram till 1500-talet en av Sveriges mäktigaste handelsstäder.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Mem
En sagolikt vackert litet samhälle där Göta Kanal börjar från Östersjön. Mysig krog vid båthamnen. Cykel finns att hyra för tur längs kanalen.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala
Norrköping - industrilandskapet
Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.
OrtNorrköping
Arbetets museum...
Museet, även kallat Arbis, är ett självklart museum i Norrköping med dess utpräglade historia som arbetarstad. Ett mycket sevärt museum som ligger i Norrköpings industridelar där IT-företag och högskola tagit över.
OrtNorrköping