Norrköping - industrilandskapet


Tydligare än här syns inte Sveriges omställning från industri- till informationsamhälle. Vackra industribyggnader idag fyllda av studerande och entreprenörer.

  • Till start: 135,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrköping 
  • Avgift: Nej 


Norrköping - industrilandskapet
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Kvarteret Knäppingsborg.

Kvarteret från 1700-talet har anor av mjöl- och snustillverkning. Numera är Knäppingsborg ett uppskattat och välbesökt kvarter för den goda maten, de charmiga caféerna och de personliga butikerna med inredning och mode. Enbart dessa kvarter, som för tankarna till Köpenhamn, är värt resan till Norrköping.

Stadsmuseet.

Museet som berättar om Norrköpings imponerande textilepok ligger i ett hus som tidigare var väveri och färgeri. Här hörs fortfarande dunket från vävstolarna vissa dagar och butiken säljer tyger med mönster från svunna tider. Restaurangen serverar mat i källarvalven eller ute på den kullerstensbelagda innergården.

Ordinarie öppettider 1 januari - 31 maj:
Måndagar stängt
Tisdag, onsdag och fredag 11-17
Torsdag 11-20
Lördag och söndag 11-16

Stadsmuseet har fri entré.

Ståhlboms kvarn.

Kvarnen som är ritad av arkitekten Knut Pihlström byggdes 1925. Byggnaden var utrustad med ett sinnrikt system av transportbanor och schakt under tiden den användes som kvarn.

Dragsområdet.

Drags byggnader är från sent 1800-tal men på den här platsen vid Strömmen har ylletyger tillverkats under mer än 300 år. Ännu tidigare var detta platsen där man kunde dra båtarna över en landtunga mellan två vattendrag alldeles intill vattenfallen.

Skorstenen av Jan Svenungsson.

Konstnären Jan Svenungsson har under många år ägnat sig åt skorstenar. Varje skorsten blir en meter högre än den föregående och skorstenen vid Bergsbron är 14 meter hög. Precis som hans tidigare verk är placeringen något annorlunda. 1999 skänkte Norrköpings kommun skorstenen som är placerad i Strömmen, till Campus Norrköping. Skorstenen är Svenningssons femte av nio skorstenar runt om i världen.

Arbetets museum.

På Laxholmen ligger denna ovanliga industribyggnad med sju kanter som har varit bomullsfabrik och kallas Strykjärnet. Den är byggd på ett sätt som effektivt utnyttjar varje meter av den lilla holmen mitt i Strömmen. Konstnären Carl Milles betraktade Strykjärnet som en av de vackraste industribyggnaderna i landet. I byggnaden ligger Arbetets museum som är ett centrum för utställningar och forskning med anknytning till arbete.

Öppet alla dagar kl. 11-17
Tisdagar kl. 11-20
 
Fri entré

Telefon: +46 (0)11-18 98 00

Strykbrädan.

I Strykbrädan verkade de första pappersmakarna på 1600-talet och Laxholmens väveri har tidigare funnits i lokalerna. Här visar Holmens museum handpapperstillverkning i byggnadens bottenvåning. Fastigheten är numera ombyggd och inrymmer verksamheter som arbetar med innovation och entreprenörskap. I huset finns också en italiensk restaurang med ett stort vinutbud.

Holmentornet.

Det gula Holmentornet är en av ingångarna till Industrilandskapet. Tornet byggdes på 1750-talet och ligger på den plats där Holmens bruk funnits sedan början av 1600-talet.

Gamla Torget.

På Gamla Torget står industrialismens fader, den holländske finansmannen Louis de Geer staty. Han kom till Sverige 1627 och Carl Milles har gjort hans staty placerad i hjärtat av den medeltida by som sakta formade staden Norrköping. Louis de Geer blickar ner mot sitt verk Holmens bruk, stående på en smyckad sockel.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Norrköping och Örebro till bruksorter längs vackra vägar...
Med start i Norrköping passeras Finspångs bruk och slott, Rejmyre glasbruk, Övre Häfla bruk, Brevens bruk till Örebro med slottet och stadens övriga sevärdheter.
OrtNorrköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping
Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping
Söderköpings brunn
Söderköpings brunn har anor från 1794 då det var på modet att lämna de smutsiga städerna för att uppsöka en brunnsort för att ”dricka brunn”. Idag ett spahotell med fin restaurang.
OrtSöderköping
Göta kanal från Östersjön till Vänern...
Bortsett från trappor vid slussarna så är en kanalresa på cykel längs en kanal i stort sett helt horisontell. Vilket innebär plan och cykelvänlig väg där hästar tidigare drog båtar fram.
OrtMotala