Möja


Sevärdhet 1 av 8

Möja

Det finns 6 bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka samma väg så tar man en annan brygga hem än den man anlände vid. Boende finns lite överallt. Här finns traditionell skärgårdsbebyggelse samlade i byar. På ön finns även ett naturreservat.

Utflykter och vandra:
Ön är med sin storlek precis lagom för att cykla på eller för den spänstige att långpromenera.
Markerade vandringsstigar. (Ringa och fråga)

Hyra:
Cykel i Berg och Ramsmora
Kajaker i Berg.

Äta:
Pärlan på Möja vid ångbåtsbryggan i Berg. Även bra bar kvällstid. hemsida

Wikströms Fisk
Strömming, abborre, sik, torsk, är några exempel på lokal fiskar som erbjuds och man har öppet alla dagar under säsong från kl 12.00. hemsida

Bo:
STF Möja som ligger i byn Berg. Mer om vandrarhemmet
Övrigt boende. Möja turistinfo hemsida

Åka hit:
Båt från Stockholm året runt till 6 bryggor.
Billigare resa går via Sollenkroka på norra Vindö som nås med bil eller buss från Slussen.

Läs mera

Berg

Det här är den mest trafikerade bryggan på ön. Vid Berg finns sjömack, två restauranger, ett bageri, Konsum, turistbyrå med uthyrning och ett hembygdsmuseum. Med Berg som bas kan man ta sig runt på den södra delen mot Kyrkviken och Möja Ström.

Möjas Kulturella Ungdomsrörelse

Ja det här är verkligen en gammal dansbana i dess rätta bemärkelse. Man skulle kunna spelat in en film här för decennier sen och inget större hade förändrats. Föreningen bakom MKU är ett begrepp och över tiden har man gått från mossigt till kult och här ryms mycket nostalgi.

Länkar

Löka

Ett litet fiskeläge strax norr om Berg som har en fin gästhamn och vacker utsikt från klipporna. Här stannar båtarna så det här är ett alternativ att åka hem ifrån. Särskilt vackert är det på tidiga morgnar här. Tar man vänster mot gästhamnen och går upp på klipporna finns bänkar med utsikt längs farleden.

Ramsmora brygga

Inte lika skyddat som Ramsmora fiskehamn ligger bryggan med samma namn där färjorna lägger till. Vidsträckt havsutsikt mot Norrfjärden.

Ramsmora fiskehamn

Här känns det mycket Saltkråkan när man går ut bland sjöbodarna. Här angör det hungriga sjöfolket när de ska upp till Wikströms fisk för en god middag. En hel del av krogens fisk kommer från båtar just här. På bryggorna här kan man sitta och dingla med benen och längst ut ser man öppet hav.

Wikströms fisk

Här kan vi prata familjerestaurang. Det är pappa Rune som fiskar all fisk och mamma Inga-Lill och dottern Stina som tillagar och serverar. Krog har det varit sen 1990 men fisk har man sålt långt innan dess.

Det är som att komma till ett skärgårdshemman för hundra år sen. Sen har man lagt till lite fiskeredskap och skärgårdiana som ger extra touch. En stor uteveranda fylls snabbt vid bra väder men interiören är bäst.

En kort promenad från vägen kommer man upp till en av skärgårdens bästa restauranger. Den här restaurangen är populär så räkna inte med att få bord utan vidare. Bordsbokning rekommenderas alltid.
Tel: 08-57164170.

Länkar

Långvik

Längre än så här kommer man inte på Möja men viken är verkligen mysig. Man förstår varför man byggde husen här, för båtar och sjöbodar blev väl skyddade. En riktigt pittoresk fiskehamn och på andra sidan viken finns fotografernas favorit bland skärgårdsbebyggelser. Sommartid är Coop nära öppen så man kan proviantera här. I byn drivs även en spritfabrik av den legendariske sjömannen Jeppe Lindfors.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Möja från Berg till Långvik
En lika populär promenad som cykeltur. Cyklar finns att hyra på flera ställen. Promenaden går mestadels längs vatten och passerar fiskelägen och byar.
OrtMöja
STF Möja
Möja är en av de större öarna i Stockholms Skärgård. Hit åker du för att uppleva levande skärgårdsmiljö. Här sysselsätter fiske och jordbruk fortfarande några av de bofasta.
OrtVärmdö
Wikströms fisk Möja
Här kan vi prata familjerestaurang. Det är pappa Rune som fiskar all fisk och mamma Inga-Lill och dottern Stina som tillagar och serverar. Wikströms är en av skärgårdens bästa och är väldigt populär, så boka bord innan.
OrtVärmdö
STF Stora Kalholmen
Stockholms skärgårds första vandrarhem ligger på Stora Kalholmen. Byggnaden är det enda huset på ön och uppfördes som sommarhus år 1914. Idag är det ett vandrarhem för skärgårdsluffare som vill ha stillhet och enskildhet.
OrtVärmdö
Finnhamn
Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av...
OrtÖsteråker
Finnhamns Café & Krog
En av skärgårdens bästa krogar med ett underbart läge vid Husaröleden och en stor uteservering med veranda direkt på berget. Den som stannar över natten kan uppleva uteserveringen i fotogenlampors sken.
OrtNorrtälje