Morups tånge och Glumstenen


Två närliggande sjömärken i Glommen. Glumstenen är omnämnd i tidiga isländska krönikor där norska vikingar seglat förbi här. Morups tånge är ett naturskönt område med den vackra fyren som ett modernare landmärke.

  • Till start: 428,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Nej 


Sevärdheter under turen

1. Glumstenen 2. Morups tånge
Morups tånge och Glumstenen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Glumstenen

OBS flytta text från Morups tånge hit...

Morups tånge

En vacker och rogivande plats där man kan promenera runt fyren, sandängarna, fågellivet och öppet hav.

Morups Tånge är en av Sveriges finaste fågelområden. Under vår och höst passerar mängder med fågelarter norr- och söderut. Vid stränderna, tånghögarna och de grunda lerbottnarna är det lätt för dem att hitta föda som insekter, snäckor och musslor.

Namnet kommer sig av att det ligger i Morups socken och tånge är ett ord besläktat med tunga som betyder udde.

På håll ser man plasten för fyren som legat här sedan 1843 men området har varit känt för dess svårhet att segla i och ett flyttblock, Glumstenen, användes som navigering sedan länge och är omnämnd sedan 1000-talet. Kring fyren växte en fiskehamn som först kallades Glummen och idag Glommen.

I arkeologikretsar är namnet känt för ett vikingatida guldfynd.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.
RUNDTUR. Hallands och en av Sveriges vackraste vägsträckor. Det mest ses nära parkeringar men vid t ex Lynga bör man ta sig en vandring upp på Sveriges högsta sanddyna. Fika i Särdals kvarn och flera stränder för picknick.
OrtFalkenberg
Skrea Strand
Fantastisk badstrand med mycket folkliv inom promenadavstånd från Falkenberg. Här finns allt från camping och enklare stugor, typ Friggebodar, till lyxiga hotell. Falkenbergs strandbad är det mest historiska men Ocean Hotell är den moderna uppstickaren för den som vill lyxa lite.
OrtFalkenberg
Gamla Köpstads naturreservat...
På medeltiden låg en köpstad här vilket var en handelsplats helt enkelt. Uppifrån fågeltornet ser man rester av hamnen en bit ut från stranden och skådar fåglar såklart. Även båtmuseum.
OrtVarberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg
Avstickare Varberg till Falkenberg
RUNDTUR. Få vägar är lika vackra som denna. Här passeras en rad sevärdheter som Träslövs läge för en glass i hamnen, flera stränder och natursköna platser. 
OrtFalkenberg