Morups tånge och Glumstenen


Två närliggande sjömärken i Glommen. Glumstenen är omnämnd i tidiga isländska krönikor där norska vikingar seglat förbi här. Morups tånge är ett naturskönt område med den vackra fyren som ett modernare landmärke.

  • Till start: 428,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Nej 


Sevärdheter under turen

1. Glumstenen 2. Morups tånge
Morups tånge och Glumstenen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Glumstenen

OBS flytta text från Morups tånge hit...

Morups tånge

En vacker och rogivande plats där man kan promenera runt fyren, sandängarna, fågellivet och öppet hav.

Morups Tånge är en av Sveriges finaste fågelområden. Under vår och höst passerar mängder med fågelarter norr- och söderut. Vid stränderna, tånghögarna och de grunda lerbottnarna är det lätt för dem att hitta föda som insekter, snäckor och musslor.

Namnet kommer sig av att det ligger i Morups socken och tånge är ett ord besläktat med tunga som betyder udde.

På håll ser man plasten för fyren som legat här sedan 1843 men området har varit känt för dess svårhet att segla i och ett flyttblock, Glumstenen, användes som navigering sedan länge och är omnämnd sedan 1000-talet. Kring fyren växte en fiskehamn som först kallades Glummen och idag Glommen.

I arkeologikretsar är namnet känt för ett vikingatida guldfynd.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Falkenberg
Staden, stranden och ån. Det kan sägas sammanfatta Falkenberg. Tre stråk täcker detta. Den äldre stadsdelen kring kyrkan via Storgatan. Stranden som nås från Tullbron och längs Ätran på Doktorspromenaden där man ser fina villor och kan stöta på laxfiskare. På senare tid har...
OrtFalkenberg
Smörkullen med naturreservat
Ett litet naturreservat söder om Skrea i Falkenberg med en vidunderlig utsikt. Rätt kämpigt att ta sig upp men värt det.
OrtFalkenberg
Apelviken
Ett av Västkustens bästa stränder. Ett strandliv som når höga höjder under högsäsongen. Smidigt biltåg från Varberg hit.
OrtVarberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker
Grimetons radiostation
Ett av Sveriges femton världsarv. Innan Internet fanns gällde långvågsradio och då krävdes ett nät av enorma master som dem i Grimeton. En mäktig syn att se dem försvinna kilometervis över fälten. Stationen är intakt och fungerande som på 1920-talet. Besökscentrum med kafé....
OrtVarberg
Varberg
Varbergs fästning och kallbadhuset är signaturbyggnader som är måsten. Från fiskehamnen utgår turer med fiskebåt eller färja till Danmark. En promenad längs fästningen till ett av tre span rekommenderas. Är detta Sveriges spa-tätaste ort? 
OrtVarberg