Smörkullen med naturreservat


Ett litet naturreservat söder om Skrea i Falkenberg med en vidunderlig utsikt. Rätt kämpigt att ta sig upp men värt det.

  • Till start: 424,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Nej 


Smörkullen med naturreservat

Att ta sig upp hit är lite ansträngande. Flip-flop eller högklackat funkar inte. Väl uppe bjuds man på Hallandskustens kanske bästa utsikt hela 52 meter över havet.

Det är ingen bergknalle vilken som helst. En guldskål, ett svärd och en stor mängd flinta hittades här som tros vara från bronsåldern.

Här har man hittat en typ av hällristningar i form av skålgropar. I dem har man trott att man offrat fett, därav namnet Smörkullen. 

Smörkullen med naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg
Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.
RUNDTUR. Hallands och en av Sveriges vackraste vägsträckor. Det mest ses nära parkeringar men vid t ex Lynga bör man ta sig en vandring upp på Sveriges högsta sanddyna. Fika i Särdals kvarn och flera stränder för picknick.
OrtFalkenberg
Falkenberg
Staden, stranden och ån. Det kan sägas sammanfatta Falkenberg. Tre stråk täcker detta. Den äldre stadsdelen kring kyrkan via Storgatan. Stranden som nås från Tullbron och längs Ätran på Doktorspromenaden där man ser fina villor och kan stöta på laxfiskare. På senare tid har...
OrtFalkenberg
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad