Falkenberg


Staden, stranden och ån. Det kan sägas sammanfatta Falkenberg. Tre stråk täcker detta. Den äldre stadsdelen kring kyrkan via Storgatan. Stranden som nås från Tullbron och längs Ätran på Doktorspromenaden där man ser fina villor och kan stöta på laxfiskare. På senare tid har man etablerat sig som en kulinarisk stad.

  • Till start: 424,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Ja 


Falkenberg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Falkenberg

Ett besök i Falkenberg kan med fördel göras närsomhelst men givetvis är det en fantastisk sommarstad. I själva staden kan man ta Storgatan söderut mot gamla staden och kyrkan för att se gamla fina hus.  Den vackraste byggnaden är annars tullbron ritad av Carl Hårleman och måste ses. Från den tar man Doktorspromenaden längs Ätran inåt land förbi Grand Hotell och fashionabla villor eller ut mot Kattegatt och Skrea strand.  

Här kan man köpa färsk fisk eller fiska laxen själv. På 1800-talet var det populärt bland engelska gentlemän att åka hit och fiska.  På 1600-talet fick man betala avgift för att fiska för laxen som tillhörde kronan.

I Falkenberg bryggs Falcons öl och det finns faktiskt falkar på åkrarna runt staden. Bland annat pilgrimsfalk och glador. Är man designintresserad finns Falkenbergs museum (design) och Fotomuseet Olympia.

Rika guldfynd vittnar om att trakten var politiskt och ekonomiskt centrum under 500-800 talen och för att skydda Danmarks gräns norrut byggdes borgen Falkenberg och ån var riksgräns under det oroliga 1300-talet. När borgen förstördes under Engelbrekts krigståg 1434 så tog staden Ätraby som då låg här, över namnet Falkenberg.

Läs mera

Grand Hotell Falkenberg

1931 var det gamla Stadshotellet från 1880 hopplöst föråldrat och stadens starka män hade med hjälp av ett aktie-kapital på 500 000 kr lyckats bygga ett nytt Stadshotell som fick det ståtliga namnet Grand Hotel i Falkenberg.

För ett enkelrum tog han det facila priset av 3:50 och behövde gästen stärka sig med en snaps så kostade den 30 öre. I pressen beskrevs hotellet som ”pampigt utan like i västra Sverige”.

1945 gästades hotellet av amerikanska bombflygare som behandlades som filmstjärnor. Men de var inte där på officiellt uppdrag eftersom räkningen inte betalades av amerikanska myndigheterna så fick kaptenen i besättningen fick ta den.

Idag är man ett modernt konferenshotell med restaurang och helgunderhållning. 

Läs mera

Tullbron

Tullbron heter helt enkelt för att man tog ut tull för att passera. Det gjordes till så sent som 1914. Bron är stadens mest kända byggnadsverk och uppfördes från 1756 under nästan fem år av knektar från Elfsborgs regemente och fångar från närliggande Varbergs fästning.

Bron som idag är byggnadsminne är verkligen vacker och man förstår varför den har kallats Sveriges vackraste stenbro. 

Intill brofästet har man grävt fram källaren till det gamla befästningstornet från 1200-talet som revs när Engelbrekts befrielsehärar kom till Falkenberg 1434.

Sankt Laurentii kyrka

Gamla stan Falkenberg

I själva staden kan man ta Storgatan söderut mot gamla staden och kyrkan för att se en av Sveriges bäst bevarade stadsdelar med gamla fina hus längs kullerstensbelagda gator.

Fika eller äta lokala specialiteter kan man göra på Annas bakgård som är inrymt i den gamla Gästgivaregården från 1690.

Man kommer även passera S:t Laurentii kyrka från medeltiden och det intilliggande Falkenbergs Hembygdsmuseum.

 

Rian designmuseum

Upplev nyskapande design och folkkär formgivning, nationell och internationell design. Allt från industridesign till konsthantverk visas i de tillfälliga utställningarna. Fika i kaféet med utsikt över Ätran och bläddra i fräscha internationella designtidskrifter.

Rian designmuseum hittar du nedströms Tullbron, vid ån Ätran. Huset har anor till 1865 då det uppfördes i korsvirkesteknik och vittnar om traktens en gång så betydande spannmålsexport. Upplev den charmiga interiören vilken präglas av husets historia som spannmålsmagasin. De bärande träpelarna och vitmenade murväggar bär sin historia med den äran. I den höga spetsformade rian torkades spannmålet. Fortfarande vrider sig lekaren efter vindens nycker på rians topp.

Text från Falkenberg.se

Läs mera

Skrea Strand

Skrea strand är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner.

Från att 1914 haft ett tiotal badhytter så har man idag ett stort antal stugor samt två finare hotell och ett stort antal av stugorna för uthyrning. Hotell Strandbaden ståtar med en 250 meter lång badbrygga i internationell stil och vill man inte bada ute så har de en spa-avdelning. En bit söderut på stranden ligger Ocean hotel med nybyggd hotelldel och strandens bästa mat.

Är badvattnet för kallt ligger Klitterbadet badhus en kort bit inåt land. 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hallands kustväg Falkenberg till Halmstad.
RUNDTUR. Hallands och en av Sveriges vackraste vägsträckor. Det mest ses nära parkeringar men vid t ex Lynga bör man ta sig en vandring upp på Sveriges högsta sanddyna. Fika i Särdals kvarn och flera stränder för picknick.
OrtFalkenberg
Skrea Strand
Fantastisk badstrand med mycket folkliv inom promenadavstånd från Falkenberg. Här finns allt från camping och enklare stugor, typ Friggebodar, till lyxiga hotell. Falkenbergs strandbad är det mest historiska men Ocean Hotell är den moderna uppstickaren för den som vill lyxa lite.
OrtFalkenberg
Berte Museum - Livet på landet
En imponerande samling jordbruksredskap som visar livet innan under jordbrukets successiva modernisering. Startat av grundaren till SIA glass vilket är sprunget ur intilliggande Berte Qvarn med anor från 1500-talet.
OrtFalkenberg
Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg
Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Ästad Vingård
Vingårdar blir allt vanligare, likaså SPA-hotell. Ästad Vingård är både ock. På Ästad går det utmärkt att som gäst äta frukost, lunch eller middag. Vackert beläget mellan Älvasjön och Byasjön.
OrtTvååker