Svedinos bil och flygmuseum


På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.

  • Till start: 424,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falkenberg 
  • Avgift: Ja 


Svedinos Bil-och Flygmuseum

Svedinos Bil- och Flygmuseum är en av Europas största samlingar av bilar och flygplan och omfattar över 100 bilar och runt 40 flygplan samt motorer, bruksföremål mm. Det är Sveriges största bilmuseum och näst största

Museet grundades 1961 av den kringresande trollkarl och ”ficktjuv” Lennart Svedfelt med artistnamn Svedino. Han brukade skämtsamt säga att han finansierat samlingen med att resa runt och stjäla.

Han var den förste att köpa utrangerade plan från flygvapnet, en Saab J 29 Tunnan. Modernare överljudsplan samsas gamla träflygplan samt motoriserade hästvagnar med vackra veteranbilar. De flesta fordonen har en historia och här finns  bland annat bilar som ägts av Gustav V och Alfred Nobel.

Museet är öppet dagligen under juni, juli och augusti samt helger i maj och september.

I museet finns kafeteria.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skipås naturreservat och utsiktsplats...
Utsikten är målet men vägen dit är inte fy skam. Man vandrar några hundra väl skyltade meter genom Skipås naturreservat förbi betande kor och lundar av ädellövträd.
OrtFalkenberg
Berte Museum - Livet på landet
En imponerande samling jordbruksredskap som visar livet innan under jordbrukets successiva modernisering. Startat av grundaren till SIA glass vilket är sprunget ur intilliggande Berte Qvarn med anor från 1500-talet.
OrtFalkenberg
Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg
Särdals kvarn
Upplev en av Nordens största kvarnar som även är i originalskick. Kvarnen är idag ett populärt kafé och museum med guidning helt gratis. Svårt att missa då det majestätiskt står på en liten höjd ovan vägen. 
OrtHalmstad
Frösakullstranden
En lite lugnare strand än Tylösand som är grannen i söder. Här finns härliga sanddyner där man kan få perfekt bokläsningsvinkel eller passa på att få lite backträning mellan solglimtarna och doppen.
OrtHalmstad