Nockebybron till Blackeberg


En omväxlande promenad från Nockebybanans ändstation längs vattnet förbi Snuskungens slott, bad, vackra utsiktsplatser fram till vampyrernas Blackeberg.

  • Till start: 8,3 Km 
  • Längd: 4,6 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 


Nockebybron till Blackeberg
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Nockebybron

450 meter lång, 24 meter bred och den segelfria höjden vid stängd bro är 12,5 meter. Bron blev klar 1973 och dess mitt bildar gränsen mellan Stockholms kommun och Ekerö kommun. Första bron byggdes 1787. Under bron kan man meta de allra fetaste abborrar.

Ängbybadet

Tillsammans med Sätra camping (på andra sidan vattnet) Stockholms mest centrala campingplats, med gångavstånd till tunnelbanan. Här finns vattenrutschbana, kiosk, servering och förstås ett fantastiskt bad. Länge drevs campingen av kommunen, men numera arrenderas verksamheten ut.

Blackebergs slott

Ljunglöfska slottet kallades det också eftersom det var ”Snuskungens” sommarresidens.  Här umgicks tobaksmagnaten med bland andra Oscar II och de drack punsch i det makalösa groggtornet.

Slottet, ett Drottningholm i miniatyr, invigdes på fabrikörens 60-årsdag 1893. Idag används det för fest och konferens.

Utsiktsplats "Groggtornet"

Här har du en enastående utsikt mot Lovön. Populär picknickplats där man kan sitta högt men skyddat i lä.

Frimurarordens barnhem

Redan 1753 startades verksamheten med att ge ”hittebarn” utbildning och någonstans att bo. 1928-30 byggdes Klockhuset och Rotundan efter ritningar av Hakon Ahlberg.  1949 byggdes det om till ett hem för kroniskt sjuka. Idag ingår verksamheten i komplexet Blackebergs sjukhus.

Vampyren i Blackeberg

För den som läst eller sett ”Låt den rätte komma in” är Blackeberg ett eldorado. Med boken i hand kan man hitta varenda plats där vampyren härjade. Börja med gången under Bergslagsvägen, titta in på restaurangen på torget och så vidare. Ett måste när man ändå är i området är ett besök på ”Kokosbollsfabriken” Lincals, precis bredvid Vampyrens lägenhet.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vandringsstigen Kärsön.
En 6 km lång stig går runt ön kantad av fyrahundraåriga ekar men också lövskog med mycket ovanlig flora efter att man planterade rara träd på 1800-talet.
OrtEkerö
Sjön Judarn
Vandra mellan två T-banestationer runt nästan hela sjön och förbi ett vackert slott. En sjö som liknar en tjärn och en riktig urskog.
OrtBromma
Ängbybadet
Det var mycket tjat på Stockholms stad att släppa till medel så att badanläggningen kunde byggas. Med bryggor, hytter, hopptorn och anlagda stränder. Under midsommar 1936 invigdes badet, som då var ett viktigt försäljningsargument att få folk att flytta till Södra Ängby. ...
OrtBromma
Drottningholms slottspromenad.
Ett av Unescos världsarv och ett slott man bara måste besöka. Äta och fika vid slottet eller Kina slott intill rekommenderas. Sommartid picknick såklart.
OrtEkerö
Restaurang Bryggan i Ålsten
En liten mysig sjökrog på bryggan vid Ålstensmacken öppen april till september. Här kan man se solnedgången och äta en bit mat eller bara ta ett glas.
OrtBromma
Drottningholm
Drottningholms slott är med på Unescos världsarvslista och måste besökas minst en gång. Sen blir det antagligen flera besök. Man kan nämligen komma hit med helt olika syften - för att promenera runt, ta en picnic i den fantastiska engelska parken, besöka systerslottet Kina...
OrtDrottningholm