Nusnäs dalahästar


Sveriges nationalsymbol nr 2 (efter flaggan) tillverkas här på de två mest kända sniderierna. Under New York World’s Fair 1939 fick dalahästen symbolisera Sverige och så har det fortgått.

  • Till start: 261,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Dalarna 
  • Avgift: Nej 


Nusnäs dalahästar

1939 fick Dalahästen sitt stora genombrott vid världsutställningen i New York. Den gigantiska dalahästen som placerades utanför den svenska paviljongen gjorde succé.

 

På 1600 – 1700-talen föddes föregångaren till den moderna dalahästen. Skogsarbetare började tälja leksaker till sina barn hemma i byn där de satt i sina timmerkojor. Den äldsta daterade är från 1500-talet.

 

På 1800-talet började man måla dem med inspriation från blomsterrika kurbitsmönstren som man målade i stort sett var man kom åt som möbler och väggar. Tidigare var hästarna omålade. Hästarna fick spridning i landet då man betalade med hästar för mat och husrum under arbetsresor eller gick runt och sålde.

 

Från att tidigare bara varit en leksak så blev den under 1900-talet en souvenir och ett hantverksföremål.

 

C:a 200.000 dalahästar tillverkas per år och de distribueras till stora delar av världen som Japan och USA.

 

Den här hästen är ett original av det som man kallar Bodahäst. Den är tillverkad i Boda två mil norr om Rättvik. 195 000 på auktion i Borlänge

2021 såldes en häst från 1836 med en soldat sittande på. Den hade varit samma familjs ägo fram till nu. Pris 367 000 och tillverkad i Dala-Floda.

 

Carl Bildt gav bort 400 stycken i samband med att han avslutade sitt fredsuppdrag i Bosnien. Bland kända personer som fått en dalahäst kan nämnas Bill Clinton och Elvis Presley.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mora - guide
Charmiga Mora har mycket intressant att erbjuda den historiskt- och konstintresserade. Zorn sätter sin prägel med museer och konstnärshem. Gustav Vasa och Vasaloppet är annat man inte undgår.
OrtMora
Zorngården
Zorngården är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem och tjänstgjort som museum sedan 1942. Byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn står det idag närmast orört sedan deras tid.
OrtMora
Zornmuseet
Zornmuseet äger världens största samling verk av konstnären Anders Zorn (1860-1920). Här erbjuds alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. 
OrtMora
Nittsjö keramik
Ett krukmakeri med 100-årig tradition där man tillverkar en mängd olika produkter i sten- och lergods. Försäljning av 2:a sortering.
OrtRättvik
Utsikter och vattenfall från Tällberg till Gesunda...
En höjdare i dubbel bemärkelse. Här tar man sig runt bland utsiktsplatser, vattenfall och naturupplevelser kring Siljan i Dalarna.
OrtLeksand
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg