Nyköpingshus


Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och folkliv.

  • Till start: 88,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Nyköpingshus

Från början en medeltida borg, på 1600-talet brann den ner och återuppfördes inte förrän i början på 1900-talet. I samband med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 gjorde han en del förbättringar och lät bland annat bygga ett nytt kanontorn. 1568 byggdes den medeltida borgen till ett imponerande renässansslott. Många kungligheter har fötts och avlidit på Nyköpings slott, som tidvis ansågs vara Sveriges huvudstad. Kung Karl X Gustav är en av dem som fötts på slottet som idag är ett museum.

 

Länkar

Nyköpingshus
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Stjärnholms slott.
Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.
OrtOxelösund
Oxelösund och Femörefortet
RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.
OrtOxelösund
Svärdsklova
I Svärdsklova finns småbåtshamn, stugby med uthyrning, vandrarhem samt restaurang och bageri. Värt omvägen hit om man vill se en vacker plats eller äta gott. Boka bord i förväg.
OrtNyköping
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping