Stjärnholms slott.


Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.

  • Till start: 92,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oxelösund 
  • Avgift: Nej 


Stjärnholms slott

Slottet har en fascinerande historia. Som fattig torparson på 1600-talet sjunger Johan Månsson i gårdarna, för att tjäna pengar. Hos guldsmeden ligger husfrun i barnsäng, när hon hör hans sång. Och genast känns plågorna lättare! Som tack låter hon Johan studera - något som leder till en lysande karriär. 
Det går bra för Johan. Sagolikt bra. Med tiden blir han adlad, och som Johan Silfverstierna grundar han Stjärnholm år 1639.  Knappt hundra år senare flyttar familjen De Geer in på slottet. En av sönerna, Louis, blir Sveriges första statsminister.

Slottet är idag en stiftsgård med omfattande konferensverksamhet och ridhus. Slottet är ett populärt weekendresmål en dryg timme från Stockholm. Här slår man stort på sina söndagsmiddagar och familjehögtider. I slottet finns en skulpturpark och en promenad runt slottets ägor rekommenderas.

Bord bokas senast 3 dagar innan ankomst, så ring 0155-22 27 00.

Oxelösund Stiftsgården Stjärnholm 1 Oxelösund
Tel:0155-22 27 00

Läs mera

Länkar

Stjärnholms slott.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Nyköping - guide.
I Nyköpingshus lät kung Birger sina bröder svälta ihjäl i fängelset vilket kallats Nyköpings gästabud. Även hamnen och ån med uppskyltade informationsskyltar rekommenderas.
OrtNyköping
Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Oxelösund och Femörefortet
RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.
OrtOxelösund
Uppsa kulle
Södermanlands största kungagrav, troligtvis från järnåldern, är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Utsikten från toppen är enastående!
OrtNyköping