Stjärnholms slott.


Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.

  • Till start: 92,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oxelösund 
  • Avgift: Nej 


Stjärnholms slott

Slottet har en fascinerande historia. Som fattig torparson på 1600-talet sjunger Johan Månsson i gårdarna, för att tjäna pengar. Hos guldsmeden ligger husfrun i barnsäng, när hon hör hans sång. Och genast känns plågorna lättare! Som tack låter hon Johan studera - något som leder till en lysande karriär. 
Det går bra för Johan. Sagolikt bra. Med tiden blir han adlad, och som Johan Silfverstierna grundar han Stjärnholm år 1639.  Knappt hundra år senare flyttar familjen De Geer in på slottet. En av sönerna, Louis, blir Sveriges första statsminister.

Slottet är idag en stiftsgård med omfattande konferensverksamhet och ridhus. Slottet är ett populärt weekendresmål en dryg timme från Stockholm. Här slår man stort på sina söndagsmiddagar och familjehögtider. I slottet finns en skulpturpark och en promenad runt slottets ägor rekommenderas.

Bord bokas senast 3 dagar innan ankomst, så ring 0155-22 27 00.

Oxelösund Stiftsgården Stjärnholm 1 Oxelösund
Tel:0155-22 27 00

Läs mera

Länkar

Stjärnholms slott.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Slottstur från Nyköping till Julita
RUNDTUR: En sagolikt vacker rundtur med start vid medeltida borgen Nyköpingshus, vidare till Eriksbergs slott och Dufveholms gård där man kan äta gott på båda. Slutligen en sväng längs Hjälmaren och vidare fram till Julita.
OrtNyköping
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping
Åstugan café.
Vid gamla riksettan och Svärtaån ligger det med tillägget ”kafét nån annanstans”. Fika eller enklare lunch i trädgården eller på en egen liten brygga.
OrtNyköping
Uppsa kulle
Södermanlands största kungagrav, troligtvis från järnåldern, är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Utsikten från toppen är enastående!
OrtNyköping
STF Horsvik
Sörmlands skärgård är en orörd skatt vid Östersjöns kust. Glest befolkad och med många fina kuststräckor som fortfarande är obebyggda. Vandrarhemmet ligger nära havet med Stendörrens naturreservat på bekvämt avstånd.
OrtNyköping