Nyköping - guide.


I Nyköpingshus lät kung Birger sina bröder svälta ihjäl i fängelset vilket kallats Nyköpings gästabud. Även hamnen och ån med uppskyltade informationsskyltar rekommenderas.

  • Till start: 88,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nyköping 
  • Avgift: Nej 


Nyköping - guide.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Nyköping

En riktigt gammal stad som tidvis i praktiken tjänat som Sveriges huvudstad. En gästfri stad som dock historiskt sett är mest känd för Nyköpings gästabud 1317 där kungen Birger Magnusson låter sina bröder svälta ihjäl i fängelsetornet. Sevärt är slottet Nyköpingshus, hamnen och lite av varje längs den väl uppskyltade ån.
 
Sevärdheter:
- Nyköpingshus. Ett riktigt gammalt slott men som de flesta slotten har de fått sin beskärda del av ombyggnationer samt. Är även ett museum men beses även utifrån med stor behållning.
- Tovastugan. Ett 1600-tals torp brevid Nyköpingshus som flyttades hit från Tuva på 50-talet.
- Hamnen och de förskönande silobyggnaderna. Nere i hamnen pågår en lite märklig ombyggnation där spannmålssilon görs om till bostäder. Vid vackert väder är det rikt folkliv i hamnen.
- NK-villan ritad av Ferdiand Boberg för en utställning i Norrköping och därefter flyttad hit. För det var just i Nyköping som de flesta av NK:s egna möbler tillverkades.
 
Äta och fika:
- Café Krogen samt Glasskafét Aktersnurran nere vid hamnen.
- Erik på slottet har fik på sommaren.
- NK-villans café (endast öppet vardagar)

Läs mera

Nyköpings hamn

Hamnen i Nyköping är räcker gott och väl som en utflykt. Här finns caféer, restauranger, vackra byggander, båt- och folkliv så det räcker och blir över. Onsdagar sommartid kan rekommenderas för då visar Autombilsällskapet Nyköping upp sina veteranbilar med olika teman. Se hemsida. Från hamnen går givetvis turbåtar ut till den jättevackra sörmländska skärgården.

Nyköpingshus

Från början en medeltida borg, på 1600-talet brann den ner och återuppfördes inte förrän i början på 1900-talet. I samband med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 gjorde han en del förbättringar och lät bland annat bygga ett nytt kanontorn. 1568 byggdes den medeltida borgen till ett imponerande renässansslott. Många kungligheter har fötts och avlidit på Nyköpings slott, som tidvis ansågs vara Sveriges huvudstad. Kung Karl X Gustav är en av dem som fötts på slottet som idag är ett museum.

 

Länkar

NK-villan

Vackert belägen vid ån mitt över Nyköpingshus ligger NK-villan nationalromantisk stil eller schweizerstil. Namnet kommer sig av att det var just i Nyköping som de flesta av NK:s egna möbler tillverkades och som mest hade man 400 anställda.

Villan är ritad av Ferdinand Boberg och byggd 1908. Han har även ritat NK-varuhuset i Stockholm, Waldemars Udde och Rosenbad. Ursprungligen stod villan som en utställningspaviljong i Norrköping men skänktes till de anställda på NK:s verkstäder.

Här finns även ett café vardagar som serverar dagens lunch och lättare caférätter.

Restaurang Qvarnen

Mitt i Nyköping ligger Restaurang Qvarnen som är placerad mitt på vattnet i en fantastisk miljö. Här driver far och son Styrbjörn Qvarnen som är en mysig restaurang med tända ljus och brusande vatten.

Lunch Måndag-Fredag kl 11:00-14:00
Middag Måndag-Lördag från kl 17:00 tills kvällen är slut

Tel: 0155-21 22 60
Adress: Västra Kvarngatan 64, Nyköping

Länkar

Gamla Rådhuset

Rådhuset från 1720-talet är utsett till byggnadsminne. Nyköpings rådhus uppfördes 1723 på grunden av ett borgarehus, som fungerade som provisorisk rådstuga efter stadsbranden 1719. Nyköping har haft rådhusfunktion åtminstone sedan sen medeltid och det nuvarande rådhuset utgör en bevarad länk mellan de äldsta rådhusen och det moderna stadshuset.  

I Rådhuset utspelade sig en tragisk händelse den 16 mars 1936 då den psykiskt sjuke Axel Ragnar Willén stormade in i rättssalen och sköt mot de närvarande i ett skillsmässomål som han inte hade nånting med att göra.

De tilltänkta offren var borgmästare Åhman och stadsassessorn Ljunggren då istället rörarbetare Georg Andersson stod i vägen för kulorna och avled. Men hans egentliga hatobjekt som var stadsfogden Harald Cederbaum lyckades inte undkomma utan träffades av två skott i hjärtat. En av kulorna missade en annan person men gick rakt in i en oljemålning av Karl XII och där är kulhålet än idag.
 

Läs mera

Sankt Nicolaikyrkan

S:t Nicolai kyrkas äldsta delar är från 1200-talet. Kyrkan brann flera gånger under perioden från slutet av 1500-talet fram till 1719. På sommaren 1719 totalförstördes kyrkan. Efter denna brand påbörjades ett restaureringsarbete som bland annat resulterade i den magnifika altartavlan, den överdådiga predikstolen och den utsmyckade orgelfasaden från den gamla Cahmanorgeln.

Fyra gånger om dagen, klockan 9, 12, 15 och 18 spelar ett klockspel kända psalmmelodier. Vilka framgår av kyrkans hemsida.

Den cirka 1300 m2 stora kyrkan har plats för ca 600 besökare.
 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Slottstur från Nyköping till Julita
RUNDTUR: En sagolikt vacker rundtur med start vid medeltida borgen Nyköpingshus, vidare till Eriksbergs slott och Dufveholms gård där man kan äta gott på båda. Slutligen en sväng längs Hjälmaren och vidare fram till Julita.
OrtNyköping
Stjärnholms slott.
Slottet som byggdes av torparsonen som sjöng så vackert att han adlades. De populära söndagsmiddagarna här har inte storstadspriser och omgivningen bjuder på konst i parken och hästar i hagarna.
OrtOxelösund
Åstugan café.
Vid gamla riksettan och Svärtaån ligger det med tillägget ”kafét nån annanstans”. Fika eller enklare lunch i trädgården eller på en egen liten brygga.
OrtNyköping
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping