Oxelösund och Femörefortet


RUNDTUR: Styr kosan mot det pittoreska Gamla Oxelösund med dess lilla krog i bevarad skärgårdsmiljö. Sedan vidare till den gamla försvarsanläggningen Femörefortet som är ett måste med mäktiga kanoner riktade mot öppet hav och fin vandring.

  • Till start: 91,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Oxelösund 
  • Avgift: Nej 


Oxelösund och Femörefortet
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Gamla Oxelösund

Oxelösund har alltid närheten till havet. Uppgifter om lotsar finns redan från 1500-talet och bra fiskevatten har varit basnäring sedan urminnes tider.

Oxelö krog är en gammal sjömanskrog här som är omnämnd redan 1699 som serverar hemlagad mat och bakverk. Uppe på knallen har man vid utsikt över båtlivet och öarna i skärgården. Är flaggan hissad är krogen öppen.

Runt omkring finns en välbevarad 1920-tals miljö från ortens storhetstid när rika borgare från Nyköping besökte badanläggningar och uppförde sommarvillor. I området finns förutom krogen  ett skärgårdsmuseum samt en blåmarkerad kulturstig som visar stadens ursprungliga delar.

Här kan man även hyra en eka för en liten båttur eller ta skärgårdsbåt härifrån.

Läs mera

Oxelö krog

Krogen är öppen när flaggan är i topp.

Länkar

Femörehuvud

Denna lilla halvö inrymmer Femöresfortet. En fram tilll 2003 topphemlig försvarsanläggning som ingick i kustartilleriet. Att man förlade anläggningen här var inte bara för den fantastiska utsikten, jo på sätt och vis för utsikten, men då främst för att se fienden långt över havet.

Vill man ta sig runt ön så finns en rundslinga som inte är speciellt lång men nog så krävande. Här passerar man olika kanoner, radaranläggningar och den del där man även har en fyrvaktarbostad som går att hyra för övernattning.

Har man tur så är fortet öppet och då är ett besök att rekommendera.

Fyrvaktarbostaden

På stigen till Fyrvaktarbostaden bjuds man på spännande natur, klippor och hav där det ligger långt ute på Femöre huvud. En enastående utsiktsplats.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kustvägen mellan tre köpingar från Ny- till Norrköping.
RUNDTUR: En av de trevligare omvägarna mellan två städer som man kan ta för att slippa motorvägen. Två vägfärjor över havsvikar ger gratis båtfärd och man en slottsruin, en bruksort och überpittoreska Söderköping.
OrtNyköping
Nyköping - stadspromenad.
En promenad uppskyltad av Södermanlands turistbyrå med historiskt tema. Vi har valt att kapa den lite men dragit ut den till hamnen och lagt till några krogar.
OrtNyköping
Nyköpingshus
Slottet med anor från medeltiden var tidvis kungens residens och här utspelades Nyköpings gästabud. Att gå runt här är en mäktig upplevelse. Slottsmuseet är öppet söndagar året men alla dagar sommartid. Sommartid har man en rad evenemang och närheten till hamnen med krogar och...
OrtNyköping
Slottstur från Nyköping till Julita
RUNDTUR: En sagolikt vacker rundtur med start vid medeltida borgen Nyköpingshus, vidare till Eriksbergs slott och Dufveholms gård där man kan äta gott på båda. Slutligen en sväng längs Hjälmaren och vidare fram till Julita.
OrtNyköping
Åstugan café.
Vid gamla riksettan och Svärtaån ligger det med tillägget ”kafét nån annanstans”. Fika eller enklare lunch i trädgården eller på en egen liten brygga.
OrtNyköping
Nävekvarn
Bruket då det stavades med Q, var känt för sina gjutjärnsspisar. Gå runt i bruksområdets vackra byggnader samt i hamnområdet med fik, folkpark, aktersnurremuseum och småbåtshamn.
OrtNyköping