Örebro stadsguide.


Örebro ha ett av landets vackrare stadskärnor. Det mäktiga Örebro slott, ett stort antal välbevarade byggnader, friluftsmuseet Wadköping, den vackra Stadsparken vid Svartån och Sveriges längsta torg.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

Gamla stan

Är man i centrala delarna av Örebro har man denna mysiga stadsdel mellan Stortorget och Slottet där en rad mysig krogar samsas kring ett mindre torg. Här och på Stortorget har man vad man behöver för en trevlig kväll.

Stortorget

Stortorget har växt i omgångar bland annat för att tjäna som brandgata efter stadsbranden 1854. Idag är torget sina 362 meter ett av Sveriges längsta torg som dessutom sluttar nedåt pga den rullstensås som löper genom staden.

Sommartid är torget populärt och fullt med uteserveringar. I slutet av januari bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan.

Till väster begränsas torget av Nikolaikyrkan och i norr av Rådhuset där Engelbrekt Engelbrektsson står staty.

St Nicolai kyrka

Mitt i Örebro vid Stortorget ligger S:t Nicolai kyrka som i dagligt tal kallas Nikolaikyrkan.

Kyrkan var från medeltiden Örebro stads huvudkyrka. Kyrkan påbörjades under 1200-talets andra hälft och tros vara färdigbyggd först i mitten av 1300-talet. De äldsta delarna är de vackra portalerna i nord och syd är båda från 1200- och 1300-talet. En på 1600-talet nedtecknad muntlig tradition säger att det skulle varit köpmän från Lübeck som skulle bekostat kyrkan.

Bland de större händelserna i kyrkans historia kan nämnas begravningen av Engelbrekt 1436 och valet av Jean Baptiste Bernadotte (Karl XIV Johan) till svensk tronföljare 1810.

Ett Engelbrektskapell är uppfört i kyrkan och man tror att han begravdes här men det spekuleras även i att man fört hans stoft till annan plats för att undvika helgondyrkan. 

Läs mera

Rådhuset

Byggt i mitten av 1800-talet när staden hade cirka 10 000 invånare och rymde då bland annat alla dess förvaltningar. Det påstås att Karl XIV vid ett besök sa "Å hut Örebro –bornera inte, svagdricka". Ungefär snobba er inte var mer svagdricka (än champagne). 236 400 riksdaler kostade byggnaden och det var mycket pengar.

Staden växer raskt mellan 1870 och 1900 ökade Örebros befolkning från 10 000 till 30 000. Delar flyttar ut men man har alltid haft stads- och senare kommunfullmäktiges sammanträden här.

Rådhusets byggnadsstil är nygotik och en lite mer känd byggnad Houses of Parliament är även den i samma stil. För att återställa Rådhuset lät man 1987-1988 restaurera med medverkan av antikvarier från Örebro läns museum få tillbaka ursprunglig färgsättning, fönstersnickerier och gjutjärnsdekorationer exteriört samt målade och marmorerade Rådhusets inre. 25 miljoner kronor kostade kalaset.

Det omskrivna klockspelet som premiärspelade nyåret 1999 visar, för Örebro typiska, personer eller persontyper som Vikingen, Olaus Petri, Cajsa Warg, smeden, Hjalmar Bergman och en ung kvinna av idag.  Figurerna skapades av den bulgariske konstnären Emil Mirtchev och är gjutna med råmaterialet från granatskärvor från Warszawapakten.

Läs mera

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Karl XIV Johan statyn

När kronprins Karl August dör 1810 av slaganfall hade Sverige ingen tronföljare. Kungen Karl XIII var 61 år och barnlös. Det fanns flera kandidater men på eget bevåg tar sig den blott 29-årige Carl-Otto Mörner ned till Frankrike för att försöka övertala fältmarskalken Jean Baptiste Bernadotte att vilja bli tronföljare men även att få kejsar Napoleon att godkänna det. Kungen var först lite tveksam men när Bernadotte erbjöd av egendomsmässiga och ekonomiska förmåner blev det klart.

Ett extrainkallat riksmöte i Nikolaikyrkan i Örebro den 21 augusti 1810 väljs Jean Baptiste Bernadotte till tronföljare och tar det svenskklingande namnet Karl Johan. Först 9 år senare blir han kung Karl XIV Johan.

Alldeles intill statyn finns en installation i form av en tidslinje, kallad 15-meter historia, som visar de viktigaste historiska händelserna i Örebro, Sverige och Världen under 200 år.

Läs mera

Örebro teater

Centralpalatset

I början av 1900-talet började det uppföras centralpalats i svenska städer. Det var praktfulla byggnader i centrala lägen som innehöll butiker kontor för mäklare, jurister och andra verksamheter. 1910 bildades Centralpalatset AB av en legendarisk grosshandlare, Adolf Lindgren med uppgiften att uppföra ett sådant palats.

1913 stod palatset klart och stilen blev en blandning mellan jugend och nationalromantik. En rad finesser som centralvärme, vattentoaletter och centraldammsugare visar att man ville ha det senaste. Senare tillkom biografen Roxy (fd Röda Kvarn) som fortfarande är i bruk och idag finns en konsthall inrymd i den gamla banklokalen.

Rakt över gatan ligger en park som kallades Centralparken. Den var tänkt att bli betydligt större och är idag uppkallad efter en av riksdagens talmän och heter Henry Allards park. 

Läs mera

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

Wadköping

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.

 

På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum 

 

Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod. 

 

Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

 

Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

 

Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.

Läs mera

Svampen

Nuförtiden kan man tycka att vattentornet Svampen ser ut som vattentorn ska. Men faktum är att Svampen, invigt 1958, är unik och varit stilbildande för många vattentorn över hela världen.

Fri entré till tornet där man bjuds på en enastående utsikt över Örebro stad, Närkeslätten och Kilsbergen i horisonten. Restaurangen serverar en enklare men mycket prisvärd lunchbuffé.

När man kliver ur hissen så möts man av en av de 32 hydrauliska pumpar som man använde för att lyfta svampen på plats vilket vittnar om vilket byggnadsteknisk prestation bygget var.

Öppet som regel 10-18 alla dagar. Se hemsida.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Stadsparken och Stadsträdgården.
Vackert beläget i centrala Öreboro längs Svartån till Wadköping. Praktfulla visningsträdgårdar med olika teman samt växthus. Stadsträdgården är namnet på en restaurang, kafé och bageri som är mycket populärt.
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro
Konst på hög - Kvarntorpshögen...
Hit kan man åka bil ända upp eller ta den 167 hundra meter långa trappan. Högen är en gammal slagghöjd från utvinning av svensk skifferolja under kriget. På högen finns konstverk och en hänförande utsikt över nejden.
OrtKumla
Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog.
Vackert beläget vid Hjälmarens södra strand, drygt två mil från Örebro, ligger detta gästgiveri som är öppet året runt och har på sommaren även sjökrog. Ett bra stopp för en tur kring Hjälmaren.
OrtÖrebro