Örebro stadspromenad...


Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Örebro stadspromenad...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Wadköping

Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder. Hus från fyra sekel.

 

På 1940-talet började man fundera på hur man skulle bevara den gamla bebyggelsen i staden till eftervärlden. När man på 50-talet skulle förnya stadsdelen Söder så beslöt man att bygga upp ett friluftsmuseum som skulle stå färdigt till stadens 700 års jubileum 

 

Platsen man valde var där två ursprungliga husen tillika Wadköpings två äldsta byggnader Kungsstugan och Cajsa Wargs hus redan stod. 

 

Huset byggdes i slutet på 1600-talet och var en gäststuga som hörde till en större gårdsanläggning, ägd av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Christina, 'Cajsa' gav vid 52 års ålder ut kokboken; 'Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber'. Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands och blev en succé. Hon blev därmed känd som "den moderna svenska kokkonstens moder" och därför innehåller huset i idag utställningar kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

 

Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Namnet förekommer bland annat i romanen "Markurells i Wadköping". 

 

Det finns flera kaféer och restauranger men myigast är Jeremiasbageriet.

Läs mera

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

Stortorget

Stortorget har växt i omgångar bland annat för att tjäna som brandgata efter stadsbranden 1854. Idag är torget sina 362 meter ett av Sveriges längsta torg som dessutom sluttar nedåt pga den rullstensås som löper genom staden.

Sommartid är torget populärt och fullt med uteserveringar. I slutet av januari bedrivs torghandel och marknaden Hindersmässan.

Till väster begränsas torget av Nikolaikyrkan och i norr av Rådhuset där Engelbrekt Engelbrektsson står staty.

Gamla stan

Är man i centrala delarna av Örebro har man denna mysiga stadsdel mellan Stortorget och Slottet där en rad mysig krogar samsas kring ett mindre torg. Här och på Stortorget har man vad man behöver för en trevlig kväll.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Örebro stadspromenad...
Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.
OrtÖrebro
Örebro stadsguide.
Örebro ha ett av landets vackrare stadskärnor. Det mäktiga Örebro slott, ett stort antal välbevarade byggnader, friluftsmuseet Wadköping, den vackra Stadsparken vid Svartån och Sveriges längsta torg.
OrtÖrebro
Stadsparken och Stadsträdgården.
Vackert beläget i centrala Öreboro längs Svartån till Wadköping. Praktfulla visningsträdgårdar med olika teman samt växthus. Stadsträdgården är namnet på en restaurang, kafé och bageri som är mycket populärt.
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog.
Vackert beläget vid Hjälmarens södra strand, drygt två mil från Örebro, ligger detta gästgiveri som är öppet året runt och har på sommaren även sjökrog. Ett bra stopp för en tur kring Hjälmaren.
OrtÖrebro