Örebro till Askersund...


Med start i Örebro passeras Kumla och med Kvarntorpshögen och Konst på hög. Vidare till Bergööska huset i Hallsberg och slutar resan i mysiga lilla Askersund.

  • Till start: 161,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Kvarntorpshögen

Bergööska huset

Bergööska huset

 

Konst av Karin och Carl Larsson

Bergööska huset är en kulturupplevelse! Huset, som är kulturminnesmärkt, ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg endast ett stenkast från tågstationen.

 

Här kan du boka en guidad tur i våningen med målningar av Carl och Karin Larsson, strosa runt i konsthallen eller hyra vår fina festlokal.

 

Bergööska huset är ett handelshus med en verksamhet full av liv och rörelse. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter. Till huset är namnen Karin och Carl Larsson knutna. Carl Larsson, svärson till Adolf och Hilda Bergöö, har utfört de stora väggmålningarna i matsalen. Karin Larsson är representerad av flera oljemålningar och textiler i matsalen och framträder som mångsidig konstnär - textil, design, mode och bildkonst - i det så kallade Karinrummet. Karin Larsson har aldrig själv bott i Bergööska huset men som barn bodde hon i Vita Huset på andra sidan gårdsplanen. Byggherren Adolf Bergöö fick aldrig flytta in i sitt nya hus då han avled 1890.

 

Huset byggdes ursprungligen i den på 1880-talet populära "nordiska stilen", ovanpå den stabila butiksvåningen i tegel. Kring sekelskiftet 1900 fick huset sitt nuvarande utseende. Vid det senaste sekelskiftet inleddes en omsorgsfull restaurering av husets nuvarande ägare Hallsbergs kommun. Då återställdes en rad av Ferdinand Bobergs ursprungliga intentioner.

 

Bergöövåningen

 

Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

 

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. 

 

Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök gärna föreningen Karin Bergöös vänners hemsida. (Se länk längst ned på sidan.)

 

En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.

 

Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.

 

Besöka våningen

 

Vill du se våningen med målningarna bokar du en guidad visning. Guidningen kostar 300 kr plus 15 kr/person. Våningen är alltid öppen med fri entré när det är vernissage i Konsthallen.

Läs mera

Askersund

Mitt i Sveriges hjärta, vid toppen av Vättern, ligger Askersund. I denna lilla stad precis vid vattnet råder skön atmosfär året om. Askersund är en mysig trästad med kullerstenstorg, caféer, hamnliv och små butiker. 

Text Visit Askersund

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Örebro till Askersund...
Med start i Örebro passeras Kumla och med Kvarntorpshögen och Konst på hög. Vidare till Bergööska huset i Hallsberg och slutar resan i mysiga lilla Askersund.
OrtÖrebro
Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Stadsparken och Stadsträdgården.
Vackert beläget i centrala Öreboro längs Svartån till Wadköping. Praktfulla visningsträdgårdar med olika teman samt växthus. Stadsträdgården är namnet på en restaurang, kafé och bageri som är mycket populärt.
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Konst på hög - Kvarntorpshögen...
Hit kan man åka bil ända upp eller ta den 167 hundra meter långa trappan. Högen är en gammal slagghöjd från utvinning av svensk skifferolja under kriget. På högen finns konstverk och en hänförande utsikt över nejden.
OrtKumla