Örskär och Örskärs fyr.


Örskär är en ö som präglas av den kända fyren och sin orörda natur. Hit tar man sig genom att ta vägfärjan från Öregrund till Gräsö och vidare med båt till södra ön. Vandrarhem med restaurang.

  • Till start: 132,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östhammar 
  • Avgift: Nej 


Örskär och Örskärs fyr.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Örskär

Örskär är skärgårdens nordligaste utpost. Resan från Gräsö till Örskär är på en knapp km. Först måste man ta vägfärjan till Gräsö från Öregrund. Tar man förmiddagsbåten ut så hinner man se en stor del av ön och kan äta i serveringen vid fyren och ta båten hem vid fem.

På öns norra del ligger fyren som man kan gå upp i. Fyren är i drift och här har även SMHI en väderstation som omnämns i sjörapporten.

Vid fyren ligger vandrarhemmet med servering. Tar man sig österut på ön så är det öppet hav. Större delen av ön är naturreservat.

Örskärssund

Längre norrut än så här kommer man inte på Gräsö. Örskärssund är som det låter sundet mot Örskär. Om tid ges är det värt besväret att ta färjan över till Örskär som avgår härifrån men rätt sällan så kolla tidtabellen. Annars är detta en trevlig rastplats.

Örskärs fyr

Den pampiga fyren är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman och den kan man gå upp i och då bör man titta på alla fina detaljer i inredningen. Väl uppe är utsikten fantastisk. Besöka fyren görs för en mindre avgift.

Intill fyren ligger ett vandrarhem med lägenheter i Fyrvaktarbostaden samt stugor.

Restaurangen erbjuder luncher och trerättersmiddag och har fullständiga rättigheter. Man stoltserar över att man i över 10 år serverat tusentals portioner varmrökt lax och ättikströmming med färskpotatis.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gräsö - rundtur
Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord...
OrtGräsö
Tallparken och Tallparksbadet
Strax innan man kommer till Öregrund ligger denna populära park som lockar Öregrundsbor och tillresta. Så bekvämt med detta fina bad och den lilla stadens alla bekvämligheter intill. Badet är både klipp- och strandbad och bjuder på vacker skärgårdsnatur och fin havsutsikt.
OrtÖregrund
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Fågelsundet
Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.
OrtÄlvkarleby
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp