Örskär och Örskärs fyr.


Örskär är en ö som präglas av den kända fyren och sin orörda natur. Hit tar man sig genom att ta vägfärjan från Öregrund till Gräsö och vidare med båt till södra ön. Vandrarhem med restaurang.

  • Till start: 132,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östhammar 
  • Avgift: Nej 


Örskär och Örskärs fyr.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Örskär

Örskär är skärgårdens nordligaste utpost. Resan från Gräsö till Örskär är på en knapp km. Först måste man ta vägfärjan till Gräsö från Öregrund. Tar man förmiddagsbåten ut så hinner man se en stor del av ön och kan äta i serveringen vid fyren och ta båten hem vid fem.

På öns norra del ligger fyren som man kan gå upp i. Fyren är i drift och här har även SMHI en väderstation som omnämns i sjörapporten.

Vid fyren ligger vandrarhemmet med servering. Tar man sig österut på ön så är det öppet hav. Större delen av ön är naturreservat.

Örskärssund

Längre norrut än så här kommer man inte på Gräsö. Örskärssund är som det låter sundet mot Örskär. Om tid ges är det värt besväret att ta färjan över till Örskär som avgår härifrån men rätt sällan så kolla tidtabellen. Annars är detta en trevlig rastplats.

Örskärs fyr

Den pampiga fyren är ritad av slottsarkitekten Carl Hårleman och den kan man gå upp i och då bör man titta på alla fina detaljer i inredningen. Väl uppe är utsikten fantastisk. Besöka fyren görs för en mindre avgift.

Intill fyren ligger ett vandrarhem med lägenheter i Fyrvaktarbostaden samt stugor.

Restaurangen erbjuder luncher och trerättersmiddag och har fullständiga rättigheter. Man stoltserar över att man i över 10 år serverat tusentals portioner varmrökt lax och ättikströmming med färskpotatis.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gräsö - rundtur
Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord...
OrtGräsö
Öregrund - guide.
En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.
OrtÖregrund
Öregrund - promenad
Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.
OrtÖregrund
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Gimo
En romantisk weekend på Gimo herrgård eller bara en dag på bruket. Knutmassomuséet och pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder är måsten.
OrtÖsthammar
Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp