Paradiset Hanveden naturreservat.


Ett naturreservat med många historiska lämningar och geologiskt intressanta platser. En slinga ritar vi ut och den går förbi Tornberget som är Stockholms läns högsta punkt. Utsiktsplats med bil runt Stockholm,

  • Till start: 19,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Paradiset Hanveden

Paradiset Hanveden ligger i kommunerna Haninge och Huddinge. Det som är speciellt med naturreservatet är att det har så mycket historiska lämningar och geologiskt intressanta platser. Från rastplatsen vid parkeringen utgår flera väl snitslade leder där några går delvis parallellt med Sörmlandsledens etapp 5 och 6. En av lederna går förbi Tornberget som är Stockholms läns högsta punkt.

Här och var finns grillplatser med regnskydd. Eftersom det är del av Sörmlandsleden som består av flera dagsetapper så finns raststugor med britsar att slänga upp liggunderlagen på.

Paradiset Hanveden naturreservat.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västerhaninge - Hälsans stig
Västerhaninge var förr ett stationssamhälle efter järnvägen 1901 men bl a tingshuset från 1700-talet vittnar om en äldre historia. Fika på Paus Bagarstuga.
OrtHaninge
Vegabaren - Sveriges äldsta hamburgerrestaurang.
Vegabaren startad 1964 är Sveriges första hamburgerbar och drive in. Hit tar sig folk från innerstan och vida omkring. Årets 2009 korvmoj enligt Expressens läsare.
OrtHaninge
Lidabadet
Stor strand och en lång stor brygga med 2 stegar, en på grunt vatten och en på det lite djupare. Runt ikring kringlar sig lummiga naturstigar.  Café och picknickmöjligheter. Blir vovven din också varm finns här en separat brygga för hundbad. 
OrtBotkyrka
Lida friluftsgård och naturreservat.
Här föddes Skogsmulle 1947 och Lida är ett populärt helgnöje. Bad, fågelskådning, motionsrundor, promenadstråk, skidbackar och restaurang med fik.
OrtBotkyrka
Ågesta naturreservat
Här finns ett stort antal stigar och 6 km elljusspår. Eftersäsong kan man plocka svamp och bär eller bada på den populära badplatsen vid Magelungen.
OrtHuddinge
Ågestabadet med friluftsområde
På gränsen mellan Huddinge och Stockholm ligger Magelungen. På dess södra sida badar man här efter att man kanske har gått något av de många angränsande spåren i friluftsområdet.
OrtHuddinge