Sandviken Gamla bruket


I Sandvikens charmiga stadsdel Gamla Bruket finns Bruks-museet Smedsgården och här visas bostäder från olika tider i brukets historia. Stadsdelen är intressant att besöka även när museet är stängt.

  • Till start: 159,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sandviken 
  • Avgift: Nej 


Sandviken Gamla bruket

I Sandvikens charmiga stadsdel Gamla Bruket finns Bruks-museet Smedsgården och här visas bostäder från olika tider i brukets historia. Upplev miljöerna och historien på Smedsgården.

Här kan du se hur arbetare och förmän levde med sina familjer vid sekelskiftet 1900 och på 1940- och 1950-talet.

Hur inredde man sin bostad och vad hade man för slags möbler och köksutrustning?  På vinden finner du ungkarlsrummet och en textilkammare. Även ett litet skolmuseum ger oss inblick i hur eleverna hade det i skolan förr i tiden

Adress: Smedsgatan 2, Sandviken

Text Visit Gävle

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bruk och parkresa från Gävle till Högbo.
Med start i Mackmyra bruk går färden vidare till ytterligare två bruk, Wijs trädgårdar och stationssamhället Jädraås och en hembygdsgård.
OrtGävle
Järbo Hembygdsgård...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtSandviken
Silfhytteå.
Här kan man njuta av vattenfallets brus och kanske ta en picknick på rastplatsen invid slussen. En rent magisk plats där Hyttruinen från 1878 och pelare av slaggsten fullbordar sceneriet.
OrtHedemora
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby
Gysinge byggnadsvård
I byggnader som hör till Gysinge bruk ligger detta mycket företag som är experter på att återställa gamla byggnader till originalskick. Kombinera med besök vid Gysinge bruk.
OrtSandviken