Bruk och parkresa från Gävle till Högbo.


Med start i Mackmyra bruk går färden vidare till ytterligare två bruk, Wijs trädgårdar och stationssamhället Jädraås och en hembygdsgård.

  • Till start: 157,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gävle 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Mackmyra bruk

Mackmyra ligger vackert vid den forsande Gavleån. Engelska parken med lusthuset från 1830-talet bjuder in till avkopplande promenader.

Varje år ställer nya konstnärer ut sina alster i Mackmyras 200-åriga brukspark.

Mackmyra järnbruk grundades på 1500-talet. Bruket köptes 1814 av grosshandlare Olof Elfbrink, och ägs fortfarande av hans ättlingar.

I kvarnen och smedjan huserar Mackmyra Svensk Whisky AB, Sveriges första privata whiskydestilleri. Verksamheten knyter väl an till brukets traditioner, eftersom det redan år 1800-1839 fanns ett brännvinsbränneri på Mackmyra.

Mackmyra brukspark ligger vackert längs Gavleåns stränder, 12 km väster om Gävle.  Parken ingår i en gammal järnbruksmiljö, Mackmyra bruk. En ideell förening "Bruksparkens Vänner" sköter parken.

Lusthuset, från år 1831 i form av ett antikt tempel, och kastanjeallén är båda byggnadsminnesförklarade.

Du kan ta med en picknick korg eller fika på golfens café.

Adress: Mackmyra Bruk, Valbo 

Text Visit Gävle

Läs mera

Länkar

Sandviken Gamla bruket

I Sandvikens charmiga stadsdel Gamla Bruket finns Bruks-museet Smedsgården och här visas bostäder från olika tider i brukets historia. Upplev miljöerna och historien på Smedsgården.

Här kan du se hur arbetare och förmän levde med sina familjer vid sekelskiftet 1900 och på 1940- och 1950-talet.

Hur inredde man sin bostad och vad hade man för slags möbler och köksutrustning?  På vinden finner du ungkarlsrummet och en textilkammare. Även ett litet skolmuseum ger oss inblick i hur eleverna hade det i skolan förr i tiden

Adress: Smedsgatan 2, Sandviken

Text Visit Gävle

Länkar

Järbo Hembygdsgård

På Hembygdsgården hålls flera traditionella program som nationaldagen, midsommarfirande och julmarknad. Det går att få guidning bland de olika byggnaderna.

Lokaler kan hyras för privata evenemang

Länkar

Jädraås station och ångtågstrafik

 

Jädraås stationshus och stationsområde

Jädraås ligger i Järnriket Gästrikland där gruvor och bruk en gång gav liv och rörelse i bygden.

År 1881 kom järnvägen till byn. En dryg halvmil av den smalspåriga banan finns ännu kvar, nu som museijärn­vägen Jädraås - Tallås Järnväg, JTJ, med tågtrafik som den gestaltade sig för omkring hundra år sedan.

Stationsområdet består av stationshuset och flera verkstäder och förrådsbyggnader. De är byggda mellan 1885-1895. Även lokstallar och vattentorn finns här. 

Ångtågstrafik i Jädraås

Söndagar är trafikdag på museijärnvägen i Jädraås. Ångtåg avgår kl 11.00, 12.50 och 14.35. I Tallås gör tåget uppehåll ca 30 min på återvägen för fikauppehåll.

Besök café Mallet eller ta med egen matsäck.

Text Visit Gävle

Läs mera

Skogsbyn Jädraås

Skogsarbetarbyn ritades av den välkända arkitekten Ralph Erskine. Han ritade moderna bostäder som väckte förundran på sin tid och som fortfarande lockar nya husägare med sin ovanliga arkitektur. De första husen byggdes och stod klara 1952.

Det var just skogsarbetare som skulle bosätta sig i dessa hus som var arbetarbostäder av aldrig tidigare skådat slag. Erskine skapade miljöer som upplevs som spännande genom byggnadernas asymmetrier och motsatser.

Text Visit Gävle

Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar består idag av inte mindre än sju olika visningsträdgårdar. Den ena är inte den andra lik. Köksträdgården, Landskapsparken, Rosträdgården, Skogens Trädgård, Skuggträdgården, Örtagården, Barnens Trädgård

Wij Trädgårdar, en av landets vackraste parker, ligger 25 minuter tågresa från Gävle. Här varvas odling och mat med konst och hantverk.

I Trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat där en stor del odlas i den egna köksträdgården. Under sommaren har vi säsongsanpassade temadagar som t.ex hälsodagar, landskapsdagar och rosdagar.

Andra delar av året har vi fokus på kurser och konferens. Vi är en glänta i skogen fylld av upplevelser för alla dina sinnen och i ständig utveckling.

RESMÅLET FÖR DINA SINNEN

För dig som vill uppleva och lära mer om
trädgård, natur, konst, hantverk och mat
– eller bara vill göra en utflykt.

Läs mera

Högbo bruk

Högbo Bruk

Högbo Bruk är Sandvikens vagga med anor från 1630-talet och hör till ett av Järnrikets mest kända besöksmål.

Ett friluftsområde med en unik kombination av natur, aktiviteter och kulturhistoria.

Högbo Qvarn

Högbo Qvarn i Högbo Bruk har både café och restaurang. Vi har både fullständiga rättigheter och ett stort utbud av glass och goda bakverk.

Högbo Qvarn ligger mellan två vattenkanaler. Du ackompanjeras av fågelkvitter och fiskplask när du sitter vid någon av våra uteserveringar och njuta av en kopp kaffe tillsammans med något bakverk eller en rejäl bägare med glass. Vi har mjukglass och 24 sorters kulglass. 

Glashyttan - Högbo Bruk

Alldeles intill den forsande dammen stoltserar Högbo Bruks äldsta byggnad från 1666. Idag - glasblåsarens verkstad!

Här tillverkar Olle Brozén traditionellt munblåst glas med färg, form och humor. Välkommen in för att se Olle blåsa glas samt alla vackra produkter som finns till försäljning i butiken.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sveriges Järnvägsmuseum - Stängt för ombyggnad.
Ett mycket intressant museum som följer järnvägens men även samhällets utevckling under motsvarande tid. Adress Rälsgatan 1 såklart.
OrtGävle
Årsunda vikingaby
Välkomna till 900-talet och Årsjögård, ett levande vikingamuseum i Årsunda, mitt i Järnriket Gästrikland.
OrtSandviken
Älvkarleby.
Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.
OrtÄlvkarleby
Rullsand
Ett helt fantastiskt havsbad i Älvkarleby kommun i norra Uppland. Stora sandstränder och öppet hav.
OrtÄlvkarleby
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Gysinge byggnadsvård
I byggnader som hör till Gysinge bruk ligger detta mycket företag som är experter på att återställa gamla byggnader till originalskick. Kombinera med besök vid Gysinge bruk.
OrtSandviken