Singö


  • Till start: 99,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Singö 
  • Avgift: Nej 
Singö
Stor karta

Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.

Sevärdhet 1 av 5

Singö

Singö nås med broar via Fogdö från norra Väddö och själva resan dit är mycket vacker. Ön är en del av ett militärt område trots att närvaron av marscherande lumpenkillar minskat drastiskt i takt med försvarets nerskärningar. På ön bor det cirka 400 fastboende människor men ön besöks av tusentals turister varje år, mycket tack vare campingen. Sevärt är Singös röda träkyrka, Mattsgårdens hembygdsgård och Backby fiskeby med välbevarad 1700-talsbebyggelse och badbrygga. Det mesta nås via skyltar eller längs vägen.

Singö kyrka

Singö kyrka hade en föregångare till den nuvarande som dateras till 1500-talet. Dagens kyrka uppfördes 1753 och ser i princip ut som då. Men däremellan gjordes en drastisk renovering i slutet av 1800-talet då man målade om kyrkan med vit oljefärg inklusive predikstolen från 1500-talet men allt återställdes till nuvarande skick 1964-65. Altarskåpet är från 1490 och tillverkat i Lübeck och dopfunten är gjord av marmor som är bruten i trakten.  Ett vackert votivskepp från 1700-talet är även värt att beskåda.

Singö hembygdsgård

Mattsgården är Singös hembygdsgård. Här har tiden från slutet av artonhundratalet frysts och man får en ögonblicksbild av ett skärgårdshemman med byggnader, inredning och lösöre från den tiden. Kom och lyssna på vad som hände när ryssarna brände hela Singö, hur malmletare kom för att söka lyckan på ön, hur ingenjör Schram exploaterade Singömarmorn, vem Mass-Mass Mass var och om spelmans- och båtbyggarlegenden Mosse-Fridolf

Backby fiskeby

Norrtälje kommuns bäst bevarade fiskeläge med bebyggelse från 1700-talet. Ligger intill Backbybadet.

Backbybadet

Backbybadet är en kommunal badplats med fin sandstrand som ligger vackert belägen i en havsvik på östra Singö.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...