Skärgårdsslingan motsols


En klassisk rundtur som inkluderar två vägfärjor. En perfekt heldagstur med mycket att se och göra på vägen. Nyckelviken, Gustavsberg, Siggesta gård, Vaxholm och Bogesunds slott.

  • Till start: 7,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Skärgårdsslingan motsols
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Nyckelviken

Vid Saltsjöns strand, nära Nacka centrum, ligger naturreservatet Nyckelviken. I naturreservatets mitt ligger herrgården Stora Nyckelviken som är från 1740. Här kan man fika eller ta en picknick efter en skön promenad. För vill man motionera så är det flera spår som utgår härifrån.

Trädgården är en sk visningsträdgård att inspireras av under sommaren. Det finns kryddträdgård, blomstergatan med sommarblommor, frukträd samt lusthuset med Japanska trädgården. Här driver Nacka kommun upp växter för rondeller, rabatter och krukor.

Bondgården är som ett litet lill-skansen med vädurskaniner, fjällkor och grisar. Man kan även rida shetlandsponnies, grilla och köpa nyvärpta ägg.

Hembygdsmuseet är inte bara intressant att besöka, det är en av flera vackra byggnader inom ägorna.

Läs mera

Gustavsberg

Megakulturell eller shopaholic – Gustavsbergs hamn är platsen för dig. Här hittar du shoppingfynd, gallerier och ett stycke svensk industrihistoria inbäddad i charmig skärgårdsmiljö.

22 kilometer öster om huvudstaden ligger Värmdös huvudort ”Gurraberg”, som lokalinvånarna kärleksfullt säger. Väl framme kan du strosa i hamnen bland bryggor, fik, gallerier och butiker. Vill du fynda porslin har Kosta Boda, Orrefors, Iitala och Villeroy & Boch sina outlets på krypavstånd från varandra.
 
Ge dig in i de pittoreska bostadskvarteren bakom den pampiga kyrkan. Husen, som i olika etapper byggdes för att hysa porslinsfabrikens arbetare, vittnar om vilka arkitektoniska ideal som härskade just då - här finns både kvarter med vitknutade röda stugor och engelska tegelradhus.

Du kommer med största sannolik att vilja lätta på plånboken här, så välj gärna en lönehelg! För barnfamiljer är barnbiblioteket i källaren på Runda huset ett kul gratisnöje, där hela familjen kan krypa upp i en eka för lite högläsning. Badsugen? Nja, på grund av bruksortens gamla synder bör man aldrig nudda havsbottnen i viken, som bär spår av gifter från porslinstillverkningen.

Trippa har en promenad i Gustavsberg: Gustavsberg - Hälsans stig.

Läs mera

Grisslinge havsbad

Räknas som ett av Värmdös mest populära bad. Redan i början av 1900-talet flockades badsugna gäster här. För de leksugna finns boulebanor, lekplats och volleybollplan. Är man sandkänslig kan man enkelt flytta upp till gräsplätten. Badet har även ett förstklassigt bageri och en kiosk. Under sommaren pågår en simskola för de allra minsta.

Siggesta gård

Denna gård med 2000-årig historia är idag populär för familjer och grupper. Här finns en mängd aktiviteter men man kan även promenera runt med djur och natur tätt inpå. Tre vandringsleder finns att välja mellan och en går förbi områdets vikingagravar.

Nära stan, fast på landet. Här kan du äta lunch alla dagar, familjebrunch på helgen, spela äventyrsgolf eller fotbollsgolf, hälsa på djuren eller shoppa loss i bakluckeloppisen som äger rum varje söndag. Riktigt populärt för de minsta är Träsktrollens stig sommartid och den nya skogshinderbanan. Siggesta erbjuder även konferenser, bröllopsfester eller hederliga barnkalas. Det finns ett stort stall med ridskoleverksamhet.

Öppet alla dagar året om. Tel: 08-562 80 111

 

Läs mera

Länkar

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Rindö redutt

Rindö redutt skulle komplettera Vaxholms kastell i försvaret av inloppet till Stockholm. Det färdigställdes så sent om 1864 och från 1925 och framåt lades försvarsanläggningen ned till att helt vara utrymt 1940. Anläggningen är från den tid då försvar mer handlade om defensiva befästningar än dagens mobila försvar.

Adress: 185 41 Vaxholm

Länkar

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Bogesunds slott

I slottet finns bevarad planlösning, stomme och inredningsdetaljer från 1600-talet. Ätten Brahe ägde slottet en längre tid. Den största förändringen som slottet genomgått var mellan åren 1864 och 1867 då slottet byggdes om och fick en mer romantisk stil. Fyra torn lades till, ett kapell och en vinterträdgård kompletterade. I parken utanför finns en härlig fruktträdgård, passa gärna på att fånga en fallfrukt i höst!

Länkar

Rydboholm slott

Man är inte helt säker på var Gustav Vasa föddes, men med allra största säkerhet vet man att det var här han växte upp. Tyvärr finns inte inredningen från den tiden kvar då slottet gjordes om på 1500-talet, men i det ena tornet hade Vasa sin studiekammare. I många hundra år ägde sedan Braheätten slottet, de har sin egen gravkammare med porträtt och stamträd hör. 

Den siste i ätten som kastade in handduken var Magnus Brahe 1930 och efter hans död åkte ärkebiskopen Nathan Söderblom ut till sjöss och kastade nyckeln till gravkammaren i sjön. Idag är slottet en privatbostad och är inte öppet för allmänheten. Från den engelska parken kan man dock se slottet från utsidan.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skärgårdsslingan motsols
En klassisk rundtur som inkluderar två vägfärjor. En perfekt heldagstur med mycket att se och göra på vägen. Nyckelviken, Gustavsberg, Siggesta gård, Vaxholm och Bogesunds slott.
OrtVärmdö
Café Nyckelviken.
På denna herrgård förflyttas man till 1700-talet. Caféet är helgöppet och serverar mat och hembakt. En vacker trädgård, djur, vandringsleder och bad finns i anslutning.
OrtNacka
Nacka Strand
Ett mycket trevlig område där man kan ta en promenad med fin utsikt över inloppet till Stockholm och Djurgården. Resturanger och fik från enkelt till lyx. Intressanta gamla industrifastigheter uppe på klippan har fått nytt liv med annan inriktning.
OrtNacka
Restaurant J
En stilbildande restaurang och en av de första i amerikansk Newportstil. Livlig båttrafik och vacker utsikt ger en enastående marin upplevelse. Att åka hit blev nästan blivit ett begrepp för att åka och äta nära stan.
OrtNacka strand
Nacka Strand till Marinstaden
Från sjölivet i Nacka strand med utsikt mot Djurgården och inloppet till Stockholm. Gå träspång utmed berget till en Marinstad med brustna visioner.
OrtNacka
Högberga gård
En villa som tillhört konstmecenaten Claes Fåhreus. Firade 100 år för några år sen och har en enastående utsikt över Stockholms inlopp. Här kan man äta tre-rättersmeny alla dagar eller äta brunch eller afternoon tea på helgerna. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtLidingö