Skeppsholmen och Kastellholmen


PROMENAD  -  

Från grandiosa Grand Hôtel går man vidare ut på Skeppsholmen och ”utsiktsfulla” Kastellholmen. Besök ett av flera museer eller se hur man bygger båtar. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 667 m 
  • Stopp:
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Ja 


Skeppsholmen och Kastellholmen
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Grand Hotell

Hotellet har länge ansetts vara Stockholms lyxigaste hotell med sina 5 stjärnor. Med två stjärnor i Guide Michelin driver den välkände kocken Mattias Dahlgren en av hotellets två restauranger. När världsartister som Madonna kommer till Sverige samlas journalister och skrikande fans utanför hotellets lobby i hopp om att få en glimt.

Nationalmuseum

Smygkika på Carl Larssons monumentalmålningar i trapphallen, eller betala entré och att skåda Gustav Vasas ritt in i Stockholm 6 juni 1523 – och mycket mer ­– högre upp i huset. För Nationalmuseums målerisamlingar har cirka 10 800 verk. Speciellt framstående är samlingarna av holländsk 1600-talskonst och fransk 1700-talskonst och innehåller flera mästerverk, som Rembrandts Kökspigan och Watteaus Kärlekslektionen.

Museet äger dessutom ett flertal målningar av franska impressionister och en betydande samlingen av ryska ikoner samt världens största samling av miniatyrer. Den svenska konsten, från 1500-tal till 1800-tal, är särskilt väl representerad där Roslins Damen med slöjan och Zorns Midsommardans är höjdpunkter.

Fri entré för museets fasta utställningar.
OBS! Vissa tillfälliga utställningar har entréavgift.

Adress: Södra Blasieholmshamnen
Automatisk telefonsvarare med info dygnet runt 08–5195 4410
Tel: 08-5195 4300

Läs mera

Skeppsholmsbron

Allt var inte bättre förr – fram till 1822 när den brann upp fick du betala tull för att ta dig över den gamla träbron från Blasieholmen till Skeppsholmen. Nuvarande stålbro är byggd av Motala Verkstad och har stått här sedan 1861. Titta upp så ser du den avsakraliserade Skeppsholmskyrkan, sedan 2009 Eric Ericson international Choral Centre med syfte att sprida sångglädje världen över.

STF af Chapman & Skeppsholmen

STF Vandrarhem af Chapman & Skeppsholmen ligger centralt beläget på Skeppsholmen i Stockholm. Segelfartyget af Chapman blev nyligen renoverat från köl till mast och är ett av stadens mest kända riktmärken.

Du bor i fartygets komfortabla hytter, några av dem har restaurerats till ursprunglig stil, eller i vanliga rum med våningssängar i 1800-talsbyggnaden på Skeppsholmen. Även byggnaden har en brokig historia. Platsens ursprungsbyggnad tjänade nämligen som det Kungliga Slottets vedförråd på 1700-talet.

Från vandrarhemmet har du nära till Stockholms museer, restauranger och nöjen. Med Djurgårdsfärjan tar du dig lätt över till Skansen, Cirkus och Gröna Lund. På bara några minuter kan du promenera från vandrarhemmet till Strömkajens skärgårdsbåtar och vidare till Kungsträdgården. Här möts vana världsresenärer, tågluffare och barnfamiljer av alla nationaliteter.

Öppettider: Året runt
Tel: +46 8-463 22 66
E-post:  chapman@stfturist.se
Adress: Flaggmansvägen 8    Stockholm

Läs mera

Länkar

Hotell Skeppsholmen Långa raden

Byggdes i början av 1700-talet som kasern för officerare som utmärkt sig för tapperhet i strid. Har även varit skeppsgosseskola och bostäder åt höga ämbetsmän. Numera hotell med bra restaurang samt uteservering med fik på sommaren.

Adress: Gröna gången 1, Stockholm
Telefon: 08-407 23 00

Länkar

Kastellholmen

Är flaggan hissad? Sedan 1665 har det sagts att så länge den är det så är det fred i landet. Det ursprungliga kastellet från 1600-talet användes för ammunitionstillverkning och krutförråd exploderade 1845 och ersattes av det nuvarande. Ön var en egen stadsdel 1905-1934. Förutom kastellet finns flera intressanta byggnader där Skridskopaviljongen är den mest spektakulära byggt 1882 och var en populär mötesplats för dåtidens societet. Från Kastellholmen har man en vacker utsikt över Stockholms inlopp från bänkarna uppe på berget.

Skeppsholmens båtbyggeri

Här finns också en folkhögskola som lär ut hur man bygger båtar som man byggde båtar förr.

Moderna museet.

Måndagsstängt eller långa köer – misströsta inte, skulpturparken utanför med verk av bl a Pablo Picasso och Niki de Saint Phalle är en upplevelse i sig, dessutom gratis. Förutom den fantastiska fasta samlingen och tillfälliga utställningar har man en mycket bra museishop med mycket som väcker ha- och gebegär. Restaurangen är också en av de bättre på ett museum och har vacker utsikt mot Djurgården och Strandvägen.

Öppettider:
Måndag stängt
Tisdag 10-20
Onsdag-torsdag 10-18
Fredag 10-20 Fredag
Lördag-söndag 10-18

Adress: Moderna museet, Skeppsholmen
Tel:  08-520 235 00

Östasiatiska museet

Den gula längan från slutet av 1600-talet ritades som det mesta på holmen av Nicodemus Tessin d. y. och har varit bland annat repslagarbana, fattighus, stall och tyghus (flottans benämning på förråd). Sedan 1963 asiatiskt kulturcentrum.

Att förstå kulturerna i Asien är inte bara allmänbildande, utan kan vara en fördel i flera avseenden, nu när så mycket av världens utveckling sker i regionen.

Museet ingår tillsammans med Etnografiska museet, Bergrummet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg i just Världskulturmuseerna.

Fri entré.

Öppettider:
Måndag stängt
Tisdag kl 11-20
Onsdag-söndag kl 11-17
 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Riddarholmen och Helgeandsholmen.
PROMENAD Kungliga begravningsplatser, adelspalats, ett gammalt och nytt riksdagshus och andra historiska och vackra byggnader som andas makt och svunna tider. Promenadstråk Stockholm.
OrtRiddarholmen
Strömparterren
En grönskande oas mitt i City med mycket att titta på i alla väderstreck. Lunchkaféet Kerstin & Britt lockar den sugne men annars är platsen perfekt för picknick.
OrtStockholm
Skeppsholmen
Mot slutet av 1500-talet kallades Skeppsholmen för Lustholmen då Vasakungarna rekreerade sig här. Numera hittas lusten i utsikten, museerna, båtarna och båtbyggeriet. Ön är som ett stort museum och man får rik behållning utan att äntra de riktiga museerna.
OrtStockholm
Stockholm city
PROMENAD En promenad i hjärtat av Stockholms centrala delar där makten och försvaret låg samlat. Det finns mycket att upptäcka utöver det som är utvalt här. Promenadstråk Stockholm.
OrtStockholm
Strandvägen till Galärvarvet och Beckholmen
PROMENAD -  En favorit bland såväl turister som stockholmare men Beckholmen är en doldis. En promenad med många upplevelser oavsett årstid eller tid på dagen. Promenadstråk i Stockholm. Fna platser i Stockholm, Fina ställen i Stockholm.
OrtÖstermalm
Armémuseum
Det är vårt krigiska förflutna som speglas i detta museum. På tre plan går man kronologiskt igenom Sveriges öden och äventyr i krig från vikingatid till dagens fredsbevarande styrkor och inleder med frågan ”Vad är krig?”.
OrtÖstermalm