Smedbyn Husqvarna


I historisk miljö samverkar ett 25-tal aktörer i de forna lägenheterna. Ateljéer och butiker för konsthantverkare och konstnärer.  Trädgårdskaféet är en riktig pärla.

  • Till start: 278,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Nej 


Smedbyn Huskvarna

Här samverkar ett 25-tal aktörer för att levandegöra den historiska miljön.

Smedbyn härstammar från 1700-talet och var då bostäder för vapensmederna på Husqvarna Vapenfabrik. Idag är husen Q-märkta vilket innebär bevarandeskydd för en bebyggelse med kulturhistoriska värden. De forna lägenheterna är nu ateljéer och butiker för konsthantverkare och konstnärer inom ett flertal områden. På gatan finns Teater i Huskvarna och Revysmedjan som i slutet av maj ger lustspelet "Nisse i Knohult.2".

I Smedbyn finns även en internationell gästateljé där Artists in residence turas om att bo och verka.

Den har skapats för att stödja och främja den konstnärliga utvecklingen i kommunen. Under en begränsad tid får en konstnär tillfälle att fördjupa sin produktion i den internationella gästateljén och blir Artist in Residence. Konstnären får också tillfälle att interagera med invånarna, i första hand med aktörerna i Smedbyn och den intilliggande förskolan. 

Frie entré.

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Husqvarna fabriksmuseum
Kungliga vapen, världsmästarmotorcyklar och många många fler produkter från Husqvarnas 326-åriga historia finns här. Här kan man ströva omkring i timmar på minnenas allé och känna historiens vingslag...
OrtHuskvarna
Jönköpings stadsmuseum
Här kan du uppleva John Bauers konst, Småländsk kulturhistoria, den stadshistoriska utställningen - "Minnen, människor, platser" – i Arkivhuset och beskåda en framträdande samling svensk 1900-talskonst.
OrtJönköping
Taberg
Det 121 meter höga stupet syns på långt håll. 343 meter över havet är man från toppen där man kan fika och äta gott med enastående utsikt eller spela äventyrsgolf. Sommartid ordnas guidning i gruvan intill för att se fladdermöss.
OrtJönköping
Åsens by
Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.
OrtArray
Gunillaberg
På Gunillaberg har blomsterkonstnären Tage Andersen skapat ett unikt kulturcentrum. Den historiska herrgården samspelar med blomsterkonst, skulpturer och levande djur. Café och restaurang. Entréavgift.
OrtJönköping
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö