Åsens by


Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.

  • Till start: 260,6 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Åsens by

I Åsens by kan barnen springa fritt bland de gamla gårdarna, mata djuren, åka häst och vagn eller karda ull. Det pittoreska kulturreservatet ligger i närheten av Aneby och du får uppleva hur Småland såg ut för 100 år sedan. Ängar, gärdesgårdar, gårdshus, marker och trädgårdar är skötta i tidsenlig stil, vilket ger dig en genuin och trivsam miljö.

Sjutton byggnader och markerade vandringsleder finns på och runt kulturreservatet. Under sommaren finns djur i byn och ett brett aktivitetsprogram som passar både barn och vuxna. Under vintern kan du fira gammeldags jul i ett mysigt vinterlandskap.

I handelsboden säljs lokalproducerade råvaror och hantverk. I Kaffestugan står dörren alltid öppen och borden är uppdukade för din ankomst. För den som vill göra vistelsen extra genuin finns möjlighet till övernattning i Prästgården, Lillstugan eller Brygghuset.

Text: Visit Småland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Röttle by
Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.
OrtGränna
Grännabergets fruluftsmuseum...
Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.
OrtGränna
Stjärneborgs museum och pyramiden.
Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.
OrtAneby
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Smedbyn Husqvarna
I historisk miljö samverkar ett 25-tal aktörer i de forna lägenheterna. Ateljéer och butiker för konsthantverkare och konstnärer.  Trädgårdskaféet är en riktig pärla.
OrtHuskvarna
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna