Stjärneborgs museum och pyramiden.


Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.

  • Till start: 246,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Aneby 
  • Avgift: Nej 


Stjärneborgs museum och pyramiden.

Stjärneborgs Museer och den unika pyramiden är en anläggning skapad av adelsmannen ingenjör Malte Liewen Stierngranat - "Mannen som gjorde vad som föll honom in".

Här kan ni få guidning av museets personal eller en kortare presentation i form av ett videospel.

Besök kuriosakabinettet och järnvägsmuseet samt de andra byggnaderna som Påtorpet och Kloffstensstugan.

Pyramiden skapade Malte Liewen Stierngranat med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag. Pyramiden förvaltas av kyrkan och har samma öppettider som museet.

Historien om Malte Liewen Stierngranat, "mannen som gjorde vad som föll honom in". Malte Liewen Stierngranat föddes på herrgården Nobynäs 1871 och meningen var att han skulle ta över efter fadern kammarjunkare Henrik Stierngranat. Men mot föräldrarnas vilja for han till Amerika för att skapa sig en framtid. "Jag ska ha tag i en rik kvinna - och bryr mig inte om näsan så sitter i nacken", sa han. Han lyckades med råge, efter att ha hittat den svenskättade senatorsdottern Marie Dahlman.

I Amerika, där allt gick att köpa, köpte han sig även sin ingenjörstitel. 1911 återvände han och Marie till fäderneslandet. De bosatte sig i Stockholm där han bland annat blev ledare för den amerikanska truppen vid Olympiska spelen 1912. Med hjälp av Maries pengar köpte han tillbaka en del av Nobynäs och började uppföra Stjärneborgs slott. Dessutom byggde han museet med dess kuriosakabinett och då det inte fanns någon järnvägsstation hemmavid anlade han även en sådan.

Efter att ha varit i Egypten på besök beslöt Malte Liewen Stierngranat att skapa en familjegrav med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag och den övriga familjen ligger också begravd här.

Malte Liewen Stierngranats goda vän holländskan Jacoba van Spreekens uppförde en byggnad runt 1920 och som fortfarande är unik i bygden, Hollandhus. Slottet och Hollandhus är dock inte tillgängliga för allmänheten men om dessa står att läsa i föreningens bok "Malte Liewen Stierngranat - Mannen som gjorde vad som föll honom in". Boken finns att köpa i Stjärneborg samt på Turistbyrån i Aneby.

Text: Stjärneborgs museum.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Åsens by
Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.
OrtArray
Grännabergets fruluftsmuseum...
Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.
OrtGränna
Gränna
Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.
OrtGränna
Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Gammelbyn Hultet.
Strax norr och Tranås ligger Gammelbyn Hultet. Det är ett friluftsmuseum som skapades av Tranåssonen Arvid Jonas på 1930-talet. 7000 föremål och genuina byggnader från trakten.
OrtTranås
Skurugata och Skuruhatt
En klättring genom 800 m Skurugata är en spännande tur, som kräver rejäla skor och en tjock tröja.  Skurugata är en svensk kanjon med höga bergväggar i bergarten porfyr och en ovanlig växtmiljö. Ovanför klyftan ligger Skuruhatt, av Smålands högsta punkter med sina 337...
OrtEksjö