Stjärneborgs museum och pyramiden.


  • Till start: 246,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Aneby 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.

Stjärneborgs museum och pyramiden.

Stjärneborgs Museer och den unika pyramiden är en anläggning skapad av adelsmannen ingenjör Malte Liewen Stierngranat - "Mannen som gjorde vad som föll honom in".

Här kan ni få guidning av museets personal eller en kortare presentation i form av ett videospel.

Besök kuriosakabinettet och järnvägsmuseet samt de andra byggnaderna som Påtorpet och Kloffstensstugan.

Pyramiden skapade Malte Liewen Stierngranat med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag. Pyramiden förvaltas av kyrkan och har samma öppettider som museet.

Historien om Malte Liewen Stierngranat, "mannen som gjorde vad som föll honom in". Malte Liewen Stierngranat föddes på herrgården Nobynäs 1871 och meningen var att han skulle ta över efter fadern kammarjunkare Henrik Stierngranat. Men mot föräldrarnas vilja for han till Amerika för att skapa sig en framtid. "Jag ska ha tag i en rik kvinna - och bryr mig inte om näsan så sitter i nacken", sa han. Han lyckades med råge, efter att ha hittat den svenskättade senatorsdottern Marie Dahlman.

I Amerika, där allt gick att köpa, köpte han sig även sin ingenjörstitel. 1911 återvände han och Marie till fäderneslandet. De bosatte sig i Stockholm där han bland annat blev ledare för den amerikanska truppen vid Olympiska spelen 1912. Med hjälp av Maries pengar köpte han tillbaka en del av Nobynäs och började uppföra Stjärneborgs slott. Dessutom byggde han museet med dess kuriosakabinett och då det inte fanns någon järnvägsstation hemmavid anlade han även en sådan.

Efter att ha varit i Egypten på besök beslöt Malte Liewen Stierngranat att skapa en familjegrav med cheopspyramiden som förlaga. Här ligger han balsamerad i en inmurad sarkofag och den övriga familjen ligger också begravd här.

Malte Liewen Stierngranats goda vän holländskan Jacoba van Spreekens uppförde en byggnad runt 1920 och som fortfarande är unik i bygden, Hollandhus. Slottet och Hollandhus är dock inte tillgängliga för allmänheten men om dessa står att läsa i föreningens bok "Malte Liewen Stierngranat - Mannen som gjorde vad som föll honom in". Boken finns att köpa i Stjärneborg samt på Turistbyrån i Aneby.

Text: Stjärneborgs museum.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...