Grännabergets fruluftsmuseum...


Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.

  • Till start: 254,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gränna 
  • Avgift: Ja 


Grännabergets friluftsmuseum

Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912.

Från början fungerade platsen som en stadspark för Grännaborna, men år 1916 började man flytta hit gamla och hotade byggnader. Tanken var att det skulle bli som Skansen i Stockholm.

Här finns bland annat ett kaptensboställe från 1600-talet, ett soldattorp, ett pappersmästarboställe från Röttle, marknadsbodar, visthusbod och ett vagnsmagasin.

Här finns även: Servering, motionsspår och utsiktsplatser.

Fri entré.

Stugorna är öppna maj-augusti  10.00-21.00.                                         

Text: Visit Småland

Läs mera
Grännabergets fruluftsmuseum...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gränna
Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.
OrtGränna
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Husqvarna fabriksmuseum
Kungliga vapen, världsmästarmotorcyklar och många många fler produkter från Husqvarnas 326-åriga historia finns här. Här kan man ströva omkring i timmar på minnenas allé och känna historiens vingslag...
OrtHuskvarna