Brahehus


  • Till start: 250,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Jönköping 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 

Brahehus

Brahehus byggdes av greven och riksdrotsen Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var ursprungligen tänkt som änkesäte åt hans hustru Christina Katarina Stenbock, men hon avled innan slottet var klart. Brahehus kom istället att fungera som en "turistanläggning".

Det var det magnifika läget som fick Per Brahe d.y. att uppföra ett lusthus på bergskammen norr om Gränna. Bygget påbörjades 1638, men blev inte helt färdigt förrän i mitten av 1650-talet. Läget innebar nämligen inte bara en hisnande utsikt, utan det innebar även svårigheter vid uppförandet. Man var nämligen tvungen att bära upp allt byggnadsmaterial upp för berget.

Per Brahe d.y. var mycket sällan här, men vid fint besök lät han bära sig och sina gäster upp till Brahehus. Här skulle besökarna imponeras, och det gjorde de säkerligen. Vyn över grevskapet var bedårande. Härifrån såg man Visingsborgs slott på Visingsö och Västanå slott, strax söder om Gränna. Mitt i denna slottstriangel såg man staden Gränna som grundades 1652 av greven.

En tid efter Per Brahes bortgång 1680, tömdes Brahehus på sina inventarier och stod därför tom när elden kom lös i byn Uppgränna hösten 1708. Åtta av byns elva gårdar totalförstördes och branden spred sig ända upp till Brahehus. När elden var släckt återstod bara en ruin av Brahehus.

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...