Brahehus


Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 

  • Till start: 250,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Jönköping 
  • Avgift: Nej 


Brahehus

Brahehus byggdes av greven och riksdrotsen Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var ursprungligen tänkt som änkesäte åt hans hustru Christina Katarina Stenbock, men hon avled innan slottet var klart. Brahehus kom istället att fungera som en "turistanläggning".

Det var det magnifika läget som fick Per Brahe d.y. att uppföra ett lusthus på bergskammen norr om Gränna. Bygget påbörjades 1638, men blev inte helt färdigt förrän i mitten av 1650-talet. Läget innebar nämligen inte bara en hisnande utsikt, utan det innebar även svårigheter vid uppförandet. Man var nämligen tvungen att bära upp allt byggnadsmaterial upp för berget.

Per Brahe d.y. var mycket sällan här, men vid fint besök lät han bära sig och sina gäster upp till Brahehus. Här skulle besökarna imponeras, och det gjorde de säkerligen. Vyn över grevskapet var bedårande. Härifrån såg man Visingsborgs slott på Visingsö och Västanå slott, strax söder om Gränna. Mitt i denna slottstriangel såg man staden Gränna som grundades 1652 av greven.

En tid efter Per Brahes bortgång 1680, tömdes Brahehus på sina inventarier och stod därför tom när elden kom lös i byn Uppgränna hösten 1708. Åtta av byns elva gårdar totalförstördes och branden spred sig ända upp till Brahehus. När elden var släckt återstod bara en ruin av Brahehus.

Text: Visit Småland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Röttle by
Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.
OrtGränna
Visingsö norra
En tur på norra Visingsö som passerar Visingsborg, ett kyrktorn man kan bestiga, märkliga Tempelgården och ett härligt strandbad mm.
OrtVisingsö
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Åsens by
Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.
OrtArray
Ellen Keys Strand
Ellen Keys strand är inte en badplats utan Strand är namnet på den Villa precis vid Vätterns strand som den internationellt kända författarinnan och samhällsdebattören lät uppföra 1910-1911 och inspirationen från utlandet är påtaglig. Flera visningar dagligen sommarhalvåret.
OrtÖdeshög