Brahehus


Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 

  • Till start: 250,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Jönköping 
  • Avgift: Nej 


Brahehus

Brahehus byggdes av greven och riksdrotsen Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var ursprungligen tänkt som änkesäte åt hans hustru Christina Katarina Stenbock, men hon avled innan slottet var klart. Brahehus kom istället att fungera som en "turistanläggning".

Det var det magnifika läget som fick Per Brahe d.y. att uppföra ett lusthus på bergskammen norr om Gränna. Bygget påbörjades 1638, men blev inte helt färdigt förrän i mitten av 1650-talet. Läget innebar nämligen inte bara en hisnande utsikt, utan det innebar även svårigheter vid uppförandet. Man var nämligen tvungen att bära upp allt byggnadsmaterial upp för berget.

Per Brahe d.y. var mycket sällan här, men vid fint besök lät han bära sig och sina gäster upp till Brahehus. Här skulle besökarna imponeras, och det gjorde de säkerligen. Vyn över grevskapet var bedårande. Härifrån såg man Visingsborgs slott på Visingsö och Västanå slott, strax söder om Gränna. Mitt i denna slottstriangel såg man staden Gränna som grundades 1652 av greven.

En tid efter Per Brahes bortgång 1680, tömdes Brahehus på sina inventarier och stod därför tom när elden kom lös i byn Uppgränna hösten 1708. Åtta av byns elva gårdar totalförstördes och branden spred sig ända upp till Brahehus. När elden var släckt återstod bara en ruin av Brahehus.

Text: Visit Småland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gränna
Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.
OrtGränna
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Röttle by
Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.
OrtGränna
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Gripenbergs slott...
Slottet får man betrakta på håll men det är vackert så. Det är ett magnifikt träslott uppfört av Carl Gustav Wrangel (Skokloster och Wrangelska palatset) och arkitekt troligen Nicodemus Tessin d.ä.
OrtTranås
Stjärneborgs museum och pyramiden.
Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.
OrtAneby