Gränna


Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.

  • Till start: 253,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Gränna

Strosa bland gränder, borgruiner och pittoreska hus, se hur polkagrisar blir randiga och klappra fram i 1600-talets största och mäktigaste grevskap.

I Gränna kan man besöka Grenna Museum, med den berömda Andrée- och polarutställningen. Flertalet slottsruiner och borgar i Grevskapet vittnar om den forna stormaktstiden. 

Grännabergets friluftsmuseum

Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912.

Från början fungerade platsen som en stadspark för Grännaborna, men år 1916 började man flytta hit gamla och hotade byggnader. Tanken var att det skulle bli som Skansen i Stockholm.

Här finns bland annat ett kaptensboställe från 1600-talet, ett soldattorp, ett pappersmästarboställe från Röttle, marknadsbodar, visthusbod och ett vagnsmagasin.

Här finns även: Servering, motionsspår och utsiktsplatser.

Fri entré.

Stugorna är öppna maj-augusti  10.00-21.00.                                         

Text: Visit Småland

Läs mera

Grenna museum

Mitt på Brahegatan i Gränna ligger Grenna Museum - Andréexpeditionen - Polarcenter. Här kan du se en spännande utställning om S.A. Andrées expedition till Nordpolen 1897. Här finns även en polarhistorisk- och en lokalhistorisk utställning.

I utställningen om S.A. Andrées nordpolsexpedition kan du se många av de föremål som man hittade 1930 då expeditionen blev funnen på Vitön. Genom fynden av dagböcker, journaler och filmer har händelseförloppet kunnat rekonstrueras. I Polarcenter kan du fördjupa dig i hur Andrées upplevelser i slutet av 1800-talet har fött ett intresse för polarvärlden som lever starkt än i dag.

I Franckska gården, belägen på museigården, kan du ta del av Gränna stads historia genom olika utställningar. Här får du bland annat möta polkagrisens moder - Amalia Erikson.

I museets glasentré, finns Galleriet, där du alltid kan se en intressant utställning. Där kan du se foton, skulpturer och målningar.

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grännabergets fruluftsmuseum...
Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.
OrtGränna
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Visingsö norra
En tur på norra Visingsö som passerar Visingsborg, ett kyrktorn man kan bestiga, märkliga Tempelgården och ett härligt strandbad mm.
OrtVisingsö
Gripenbergs slott...
Slottet får man betrakta på håll men det är vackert så. Det är ett magnifikt träslott uppfört av Carl Gustav Wrangel (Skokloster och Wrangelska palatset) och arkitekt troligen Nicodemus Tessin d.ä.
OrtTranås
Husqvarna fabriksmuseum
Kungliga vapen, världsmästarmotorcyklar och många många fler produkter från Husqvarnas 326-åriga historia finns här. Här kan man ströva omkring i timmar på minnenas allé och känna historiens vingslag...
OrtHuskvarna