Gränna


Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.

  • Till start: 253,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Gränna

Strosa bland gränder, borgruiner och pittoreska hus, se hur polkagrisar blir randiga och klappra fram i 1600-talets största och mäktigaste grevskap.

I Gränna kan man besöka Grenna Museum, med den berömda Andrée- och polarutställningen. Flertalet slottsruiner och borgar i Grevskapet vittnar om den forna stormaktstiden. 

Grännabergets friluftsmuseum

Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912.

Från början fungerade platsen som en stadspark för Grännaborna, men år 1916 började man flytta hit gamla och hotade byggnader. Tanken var att det skulle bli som Skansen i Stockholm.

Här finns bland annat ett kaptensboställe från 1600-talet, ett soldattorp, ett pappersmästarboställe från Röttle, marknadsbodar, visthusbod och ett vagnsmagasin.

Här finns även: Servering, motionsspår och utsiktsplatser.

Fri entré.

Stugorna är öppna maj-augusti  10.00-21.00.                                         

Text: Visit Småland

Läs mera

Grenna museum

Mitt på Brahegatan i Gränna ligger Grenna Museum - Andréexpeditionen - Polarcenter. Här kan du se en spännande utställning om S.A. Andrées expedition till Nordpolen 1897. Här finns även en polarhistorisk- och en lokalhistorisk utställning.

I utställningen om S.A. Andrées nordpolsexpedition kan du se många av de föremål som man hittade 1930 då expeditionen blev funnen på Vitön. Genom fynden av dagböcker, journaler och filmer har händelseförloppet kunnat rekonstrueras. I Polarcenter kan du fördjupa dig i hur Andrées upplevelser i slutet av 1800-talet har fött ett intresse för polarvärlden som lever starkt än i dag.

I Franckska gården, belägen på museigården, kan du ta del av Gränna stads historia genom olika utställningar. Här får du bland annat möta polkagrisens moder - Amalia Erikson.

I museets glasentré, finns Galleriet, där du alltid kan se en intressant utställning. Där kan du se foton, skulpturer och målningar.

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grännabergets fruluftsmuseum...
Strax ovanför Gränna, på bergskanten, med en vidunderlig utsikt över staden, ligger Grännabergets Friluftsmuseum, anlagd 1912. Stugorna och ett kafé är öppna sommartid.
OrtGränna
Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Åsens by
Sveriges första kulturreservat. Upplev hur Småland såg ut för 100 år sedan. Allt är skött i traditionell stil och man kan åka häst och vagn, karda ull och klappa djur. Kaffestuga, handelsbod och övernattningsmöjligheter.
OrtArray
Stjärneborgs museum och pyramiden.
Den excentriske Malte Liewen Stierngranat skapade mausoleumet som en familjegrav efter en resa till Egypten. Han ligger balsamerad inuti. Kuriosamuseet fyllde han med allsköns prylar.
OrtAneby
Gripenbergs slott...
Slottet får man betrakta på håll men det är vackert så. Det är ett magnifikt träslott uppfört av Carl Gustav Wrangel (Skokloster och Wrangelska palatset) och arkitekt troligen Nicodemus Tessin d.ä.
OrtTranås