Röttle by


Söder om Gränna ligger Röttle by. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.

  • Till start: 257,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Småland 
  • Avgift: Nej 


Röttle by

Strax söder om Gränna ligger Röttle By. Ett lugnt och naturskönt område vid Röttleån som betytt så mycket för Grännabygden i många sekler. En sommaridyll och kulturskyddad by med gamla kvarnar, vattenfall och småbåtshamn.

Två kvarnbyggnader, Rasmus kvarn och Jerusalemskvarnen, finns kvar från byns storhetstid under 1600-talet. I Rasmus kvarn från 1600-talet visas stenmalning av mjöl under sommaren.

Här säljer man mjöl av KRAV-odlad spannmål och berättar om byns historia. För naturälskare och botaniker är Röttleåns dalgång med Västanå »raster« söder om byn en raritet. Här finns bl.a. ett mycket vackert ekbestånd, som bedöms vara spontant.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gränna
Gränna är en pittoresk ort med ett gudomligt vackert läge vid Vätterns strand. Stanna till för lunch, se polkagristillverkning, vandra runt, gå upp på utsiktsberg eller varför inte ta färjan till Visingsö.
OrtGränna
Visingsö södra
En bil- eller cykeltur på den södra delen av Visingsö. Lite kortare än den norra rutten. Naturskönt med en gigantisk silvergran och ruinen Sveriges äldsta kungaborg.
OrtVisingsö
Visingsö norra
En tur på norra Visingsö som passerar Visingsborg, ett kyrktorn man kan bestiga, märkliga Tempelgården och ett härligt strandbad mm.
OrtVisingsö
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping
Husqvarna fabriksmuseum
Kungliga vapen, världsmästarmotorcyklar och många många fler produkter från Husqvarnas 326-åriga historia finns här. Här kan man ströva omkring i timmar på minnenas allé och känna historiens vingslag...
OrtHuskvarna
Smedbyn Husqvarna
I historisk miljö samverkar ett 25-tal aktörer i de forna lägenheterna. Ateljéer och butiker för konsthantverkare och konstnärer.  Trädgårdskaféet är en riktig pärla.
OrtHuskvarna