Eksjö


  • Till start: 258,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Jönköping 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Eksjö- en av Sveriges bäst bevarade trästäder med arkitektur och minnen från mer än fyra sekler.

Staden har genom insikt och framsynthet klarat sig undan rivningsvågen som svepte över Sverige efter andra världskriget. Flera städer använder sig av epitetet "Sveriges bäst bevarade trästad", Eksjö är en av dem.

Sevärdhet 1 av 5

Eksjö

Eksjö- en av Sveriges bäst bevarade trästäder med arkitektur och minnen från mer än fyra sekler.

Staden har genom insikt och framsynthet klarat sig undan rivningsvågen som svepte över Sverige efter andra världskriget. Flera städer använder sig av epitetet "Sveriges bäst bevarade trästad". Många känner sig kallade, men få är utvalda. Trästaden Eksjö får anses som utvald. 1997 tilldelades Gamla stan ett Europa Nostra Diplom för ”god byggnads- och kulturmiljövård”.

Eksjö fick sina stadsrättigheter av Erik av Pommern omkring år 1403. 1568 brändes staden ner. Den dåvarande kungen Erik XIV gav flamländaren Arendt de Roy i uppdrag att upprätta en ny stadsplan för Eksjö på stadens nuvarande plats. Norr om Stora torget i Gamla stan är denna stadsplan intakt och flertalet gårdar har sitt ursprung från 1600-, 1700- och 1800-talen.

Bebyggelsen i Gamla stan är idag ett av landets bästa exempel på en bevarad sammanhållen trästad och en unik kulturskatt som dessutom är bebodd och levande. Hela den inre stadskärnan är byggnadsminnesförklarad och ett 50-tal fastigheter är kulturminnesskyddade.

Stadsvandringar med guide utgår sommartid från Eksjö turistbyrå. Du kan också gå en stadsvandring på egen hand med audioguide.

Text: Visit Småland

Läs mera

Eksjö kyrka

Nuvarande kyrka vid Stora Torget uppfördes 1887–89 efter ritningar av den kände arkitekten J F Åbom.

Tidigare stod på samma plats en kyrkobyggnad från 1600-talet. Tornet uppfördes till den gamla kyrkan, men fick stå kvar vid nybyggnationen. Av den tidigare kyrkan återstår en rad inventarier såsom altaret och predikstolen från sent 1600-tal. Denna kyrka var också rikt dekorerad med målningar utförda 1687 av den tyske konstnären J Künchel på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora, som vistades i staden en tid.

Hans arbete är numera uppmonterat i barocksalens tak på Statens Historiska Museum i Stockholm. Några av målningarna finns uppsatta i nuvarande kyrkan, vid sidan av orgeln. Fasaden till stora orgeln är från 1770-talet. Nytt orgelverk byggdes 1967 av Hammarberg och idag ges många fina orgelkonserter i kyrkan.

Adress: Stora Torget, Eksjö 

Text: Visit Småland

Läs mera

Aschanska gården

Ett unikt borgarhem från förra sekelskiftet.

Gården innehåller ett intakt borgarhem från familjen Aschan med tyngdpunkten på senare hälften av 1800-talet. När man går runt i huset får man en känsla av att någon ur familjen kan komma hem vilken minut som helst! Det mesta står orört sedan familjen Aschan bodde här.

Följ med på en visning i det Aschanska hemmet. Menyer, recept och visitkort berättar om festliga middagar i matsalen. Man kan nästan höra det stilla sorlet, pianomusiken och ett sprakande från brasan i kakelugnen.

Julvisningarna i december är speciellt uppskattade. Då står granen klädd och gottebordet är dukat. I matsalen är bordet dukat och många minns sin barndoms jular.

Adress: Norra Storgatan 18,  Eksjö      

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Fornminnesgården

Ett hembygdsmuseum inrymt i en kopparslagargård från 1600-talet.

Här finns stora samlingar av verktyg, hantverk och inredning. Här finns stora samlingar av verktyg, hantverk och inredning.

Cykelmuseum, motormuseum, skomakeri och en guld- och silversmedja hör också till sevärdheterna. Dessutom finns en fotosamling med Eksjöanknytning, från slutet av 1800-talet fram till våra dagar.

Adress: Arendt Byggmästares gata 22,  Eksjö              

Sommaröppet.

Text: Visit Småland

Länkar

Eksjö museum

Det stora lilla museet i den unika trästaden Eksjö ligger mitt i Gamla stan. Museigården är en oas vid Eksjöån med sin örtagård och plats för musik och teater.

I konsthallarna visas samtidskonst och andra utställningar kring aktuella ämnen. Här finns också tre fasta utställningar. Våren 2011 öppnades en helt ny utställning med Albert Engströms teckningar och målningar. I den stadshistoriska utställningen får du ta del av stadens 600-åriga historia. Smålands militärhistoriska museum visar en annan del av vår histora. Museigården är en mötesplats för arrangemang inom musik, konst, hantverk och mycket mer.

Adress: Österlånggatan 31, 575 80 Eksjö

Text: Visit Småland

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...