Södra båtluffarleden


Södra skärgårdens mest populära öar på ett pärlband från norr till söder.

  • Till start: 15,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Haninge 
  • Avgift: Nej 


Södra båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Saltsjöbaden

Här finns massor att se och det första man ser är Grand Hotell. Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Saltsjöbadens grundare K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet.
 
I stort sett alla byggnader är vackra men att vandra längs vattnet ger bra urval. Den spänstige tar sig med fördel upp till Observatoriet för en enastående utsikt och på vägen passerar man det borglika sjukhemmet och den vackra Grünewaldvillan.
 
Alternativt tar man en lite kortare promenad ut på och runt Restaurangholmen via bron framför hotellet. Där passerar man sommaröppna sjökrogen Holmen Kök & Bar, det legendariska kallbadhuset och domartornet från seglingarna i OS 1912.
 
Sjuvillorna från slutet av 1800-talet är tidstypiska medterrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning. Ligger några några hundra meter på bilvägen mot stan. Fikar gör man i Stationshuset som idag är ett jättebra café med även enklare mat.

Trippa har två promenader här:
Saltsjöbaden längs vattnet.
Saltsjöbaden - arkitekturpromenad.

Läs mera

Ornö

Ornö är södra skärgårdens största ö. Här tar man med fördel runt vandrande eller med cykel. Varva ditt besök med klippbad och strandbad, ta en glass i solen eller promenera runt i skogarna, har du tur få syn på en älg!

Ornö ägs till stor del av familjen Stenbock som är en av Sveriges äldsta adelsläkter. I den vackra Ornö kyrka ligger Albert Stenbock begravd som var adjutant till nuvarande kungens far och omkom i samma flygolycka.

Kyrkviken är öns centrala del och brevid kyrkan finns båthamnen med cykeluthyrning, affär och turistinformation, hembygdsmuseum samt öns skärgårdskrog. Vill man ta det lugnt så är man kvar här eller så tar man en av flera vandringsstigar som utgår härifrån eller tar en cykeltur.

Vandra:
Åtta promenadstigar finns på ön där Kärleksstigen är en av dem och kartor delas ut vid turistbyrån i Kyrkviken.

Cykla:
Hyr cykel vid Kyrkviken. Egen cykel så tas med pendeltåget till Västerhaninge och vidare cykling två mil till Dalarö för bilfärjan.

Sevärt:
Ornö museum
Utkiksplatsen vid gamla gruvan

Handla:
Hässelmara gårdsbutik som även har ett gårdscafé.
Liten butik vid Kyrkviken.

Äta och fika:
Ornö Krog & Veranda. Här serveras vällagad mat från råvaror i närområdet och man har underhållning vissa kvällar. Hemsida

Bo:
För diverse stugor och Bed & breadfast. Turistbyråns hemsida. 

Resa hit:
Till flera bryggor runt ön sommartid med Waxholmsbolaget där Kyrkviken är den mest centrala.

Med betalbilfärja till Hässelmara från Dalarö med tät trafik sommmartid. Cykel kan man ta med på pendeltåget och då har man två mils cykling från Västerhaninge. Har man inte cykel eller bil så är det 5 km till Kyrkviken och man kan matcha SL-buss 869 från Hässelmara som bara passar vissa turer.

Läs mera

Fjärdlång

Eller Fjällång, som öborna själva kallar den, har varit bebodd sedan tusen år tillbaka. Under rysshärjningarna 1719 (ryska flottans terroraktiviteter mot civilbefolkningen) brändes Fjärdlång till stor del upp. I slutet av 1900-talet köptes ön av staten och ett naturreservat bildades. En gång i tiden tillhörde ön Gustav Vasa. Känt för sina fina badklippor och några av skärgårdens vackraste naturhamnar, en idealisk semesterö för hela familjen. Man kan bada nästan överallt från klippor och vill man stanna över natten går det att boka ett rum i Ernest Thiels stora sommarvilla eller flera mysiga stugor.

Äta och handla:
Café Fjärdlång med uteservering eller i en lada har enkla rätter med strömming som specialitet. Här kan man även fika och ligga i hängmattor när man äter sin glass.

Vandra:
Rakt norrut följer man en röd snitsel till Mörkviken och utsiktsplatsen Tysta klint.
Rakt österut mot Sopbryggan eller längs samma rutt viker man av på en blå snitslad vandring som går längs vattnet tillbaka till

Bada:
Gott om badmöjligheter.

Hyra:
Roddbåtar vid vandrahemmet.

Resa hit:
- SL buss eller bil till Saltsjöbaden eller Dalarö därefter Vaxholmsbolaget.
- Ötaxi från Dalarö går dagligen mellan midsommar och slutet av augusti. På helgerna under vår och höst. 
Tider: tel 08-500 330 20  www.otaxi.se

Bo:
Fjärdlångs vandrarhem med huvudbyggnad samt flera olika stugor. Hemsida
 

Läs mera

Utö

Över 400 000 personer om året besöker ön, trots det kan du fortfarande hitta ditt alldeles egna, undangömda badparadis här antingen du föredrar strand- eller klippbad. Utö är en stor ö som bjuder till långa cykel eller vandringsturer med cykel tar man sig söderut till angränsande Ålö. Samtidigt har man det mesta man behöver i anslutning till Gruvbyn där båten lägger till.

Hyra & göra:
I hamnen finns cykel och kajaker att hyra.
Tennisbana och minigolf.

Äta:
Utö Värdshus som rekommenderas av White guide. Hemsida
Utö bageri & kök med sin egen Utölimpa och massa annat gott ligger nere vid hamnen.
Strömmingsstånd finns nere vid gästhamnen i Gruvbyn.
Cyklar man till Ålö rekommenderas Båtshaket

Handla:
Utö livs, matbutik, atpotek och systemombud.
 
Sevärt:
Utö kvarn som man äntrar för en liten slant och från toppen får man en milsvid utsikt.
Lurgatans gamla bruksbostäder som idag är K-märkta sommarhus.
Järngruvorna i gruvbyn
 
Bo:
Utö värdshus
STF Vandrarhem 
Stugor Utö turistbyrå.
Tältplats

Läs mera

Båtshaket Ålö

Åker du båt till Ålö brygga är du framme. Kommer du från Gruvbyn på Utö har du en 10 km promenad eller cykling. Jättemysigt ställe. En lada vid sjön och en stor veranda. Musikunderhållning titt som tätt och maten är gedigen och det bästa från sjön. Räkor, lax, löjrom, ål och strömming i olika former.

BåtsHaket, Ålö Brygga 1, Utö
Tel: 08 - 501 57 463

Länkar

Nåttarö

Nåttarö är kanske badön framför andra. Speciellt är Stora Sand på östra ön som är skärgårdens största sandstrand. Det finns ett vandrarhem, en större stugby och en krog på ön. Runt ön tar man sig lätt till fots eller med cykel och kajaker och roddbåtar finns att hyra.
 
Bada:
Bad finns i princip på hela ön och brevid ångbåtsbryggan finns en mindre strand.
Stora Sand som är skärgårdens största sandstrand. Långa sandstränder med långgrunt med mjuk sandbotten..
 
Snorkeled:
Här kan du snorkla dig fram längs en led som är snitslad under vattnet.
 
Sevärt:
Drottninggrottan mellan Stora sand och stugbyn. Grottan på ön ska också ha varit en gömma för drottning Maria Eleonora som försökte fly landet efter sin make Gustav II Adolfs död.
Utsikten från Norra böte.
 
Hyra:
Kajak, roddbåt, cykel från vandrarhemmet.
 
Äta:
Nåttarö Krog
Hemsida
 
Handla:
Nåttarö handelsbod 150 m från ångbåtsbryggan.
 
Bo:
Vandrarhemmet STF Nåttarö
08-520 400 13 ,  0768-80 49 34
Mer om vandrarhemmet
 
Stugbokning Din skärgård
Telefon:                08-744 50 01 (bokning 10-12 vardagar)
 
Åka hit:
30 min båtresa från Nynäshamn.

Läs mera

Nynäshamn

Ortens hjärta hittar du i hamnen. Sitt på havstrappan med en lokal kall öl eller smaska på rökta räkor från rökeriet. Att promenera på vackra Strandvägen är ett måste för den som vill se havet på nära håll. Den som vill tillbringa tid i vattnet har man flera badplatser att välja på. Nickstabadet är mycket omtyckt och har vattenrutschbana.

Vi har skapat två promenader som går längs havet. Båda passerar Trehörningen med utsiktstornet och Nynäs Havsbad och vänder sen tillbaka den längre fortsätter förbi Luddes stuga och den leder ända längs Strandvägen till Lövängens vandrarhem och fik.

Korta promenaden:  Nynäs korta promenad till Trehörningen
Långa promenaden: Nynäshamn Strandvägen till Lövhagen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Saltsjöbaden - guide.
Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.
OrtSaltsjöbaden
Stationshuset i Saltsjöbaden lunchcafé
Vid Saltsjöbanans ändstation ligger detta café. Egna bullar, brownies och smörgåsar och matigt serveras. Svårslagna promenadstråk lockar i omgivningen.
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - arkitekturpromenad
Gå förbi de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer garanteras.
OrtSaltsjöbaden
Holmen kök & bar
Sommaröppen restaurang med toppläge på bryggan på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotell. Ta gärna en promenad längs stranden efter maten!
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbadens friluftsbad
När man är i Saltsjöbaden måste man givetvis ta sig ut på Restaurangholmen och besökar badhuset. Här badar herrar och damer för sig i de båda badhusen men stranden dem emellan är som vilket bad som helst. Sommarkrogen kan man besöka utan att betala entréavgift. Deb är ågot...
OrtSaltsjöbaden
Erstaviksbadet
En badplats vid Erstaviken, 3 km väster om den berömda Solsidan. Badet består av en sandstrand nedanför en grässlänt med klippformationer på båda sidor. Det finns ett café och en båtklubb. Passar både badsugna ungdomar som picknickande familjer.
OrtNacka