Södra Brunnsviken och Kräftriket.


PROMENAD - Från utsikten vid Bellevue och Carl Eldhs ateljé vandrar man bland Bellmanska minnen och rik akademisk tradition. Avsluta med dopp i Brunnsviksbadet kanske? Promenadstråk i Stockholm, Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 2,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 


Södra Brunnsviken och Kräftriket.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Bellevue

Bellevue betyder vacker utsikt på franska och mellan de hårt trafikerade Norrtull och Roslagstull på Bellevuehöjden hittar du bland annat Paschens malmgård, ett vackert hus. Malmgårdarna var trädgårdstomtar som rika storstadsbor flyttade ut till under somrarna. Idag är byggnaderna privatbostäder. Här ligger även Carl Eldhs skulptörsatelje som idag är ett museum.

Veterinärhögskolan

Blivande veterinärer huserade tidigare här i Kräftriket. Numer finns studenterna på Sveriges Lantbruksuniversitet. Lokalerna finns dock kvar – men de används idag av Stockholms universitet. 

Kräftriket

Byggnaderna i området ingår i Stockholms universitet. Värdshuset som låg här på 1700-talet serverade kräftor - därav namnet. Bellman som du finner som staty, sjunger om detta i sin epistel nr 80.

Brunnsvikens Kanotklubb

Kanske dags att unna sig ett litet kanotäventyr? Kanoter finns att hyra på Brunnsvikens Kanotklubb som grundades 1909.

Brunnsviksbadet

Ett mysigt och lagom stort strandbad för hela familjen i Frescati Hage. En del klippor att lapa sol på finns också.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stallmästaregården
Det enda kvarvarande utvärdshuset med samma funktion sen 1600-talet i Stockholm. Sommartid är uteserveringen en av stans bästa. Kostar men det smakar…
OrtSolna
Vasastan - promenad.
PROMENAD - Spökslott, konstateljé och stjärnobservatorium, vilken mix! Upplev Vasastan och ett urval intressanta platser från Brunnsviken via Bellevue till Vasaparken. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtVasastan
Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
PROMENAD - Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.
OrtVasastan
Brunnsviksbadet
Brunnsviksbadet är ett mysigt strandbad vid Frescati Hage. Vattnet är ovanligt varmt för att vara del av Saltsjön. Bajamaja finns. Vill man ha lite avskildhet finns det många små gömmor i närheten.
OrtStockholm
Stockholms stadsbibliotek
Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.  
OrtVasastan
Observatorielunden
Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.
OrtVasastan