Stockholms stadsbibliotek


Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.

 

  • Till start: 1,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek, signerat arkitekten Gunnar Asplund, är kanske det främsta exemplet på stilen som kallats Swedish grace, vilket var svensk 20-talsklassicism. Biblioteket som invigdes 1928 fick dock med några drag av funktionalismen som blev dominerande stil på 30-talet.

Man bör verkligen ta sig tid att gå in i byggnaden och se de vackra stenrelieferna i huvudentrén samt den stora centralhallen för utlåning som är den cylinderformade byggnadsdelens insida. Passa på att gå upp för trapporna i centralhallen och beskåda den ovanifrån och ta bästa bilderna.

Biblioteket har cirka 700.000 böcker så det finns lite att välja bland.

Länkar

Stockholms stadsbibliotek
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Observatorielunden
Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.
OrtVasastan
Norrmalm
PROMENAD - En riktig stadspromenad ska innehålla vackra husfasader och en kyrkogård. Unna dig en massage på Centralbadet eller bara njuta dess vackra innergård. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorrmalm
Tegnerlunden
Parken är en populär oas med gräsytor och parkbänkar för den rosökande. Strindbergsstatyn drar till sig fotograferande turister annars är det lugnt här.
OrtNorrmalm
Östermalms boulevarder.
PROMENAD - På breda boulevarder och förbi byggnader för stadens rika borgare från den tid när Ladugårdslandet blev Östermalm och på allvar blev en del av stadskärnan. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Vanadislunden
En av Stockholms största parker och här flockas man för picknick och solbad under sommaren i det frodiga gräset. Utsikten över takåsarna är magnifik.
OrtVasastan
Centralbadet
In och bada de luxe i badet eller ät något ute i trädgården. Perfekt att dra sig undan från Drottninggatans buller. Byggnadens jugendarkitektur är som ett gratismuseum i särklass. 
OrtNorrmalm