Stockholms stadsbibliotek


Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.

 

  • Till start: 1,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek, signerat arkitekten Gunnar Asplund, är kanske det främsta exemplet på stilen som kallats Swedish grace, vilket var svensk 20-talsklassicism. Biblioteket som invigdes 1928 fick dock med några drag av funktionalismen som blev dominerande stil på 30-talet.

Man bör verkligen ta sig tid att gå in i byggnaden och se de vackra stenrelieferna i huvudentrén samt den stora centralhallen för utlåning som är den cylinderformade byggnadsdelens insida. Passa på att gå upp för trapporna i centralhallen och beskåda den ovanifrån och ta bästa bilderna.

Biblioteket har cirka 700.000 böcker så det finns lite att välja bland.

Länkar

Stockholms stadsbibliotek
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Observatorielunden
Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.
OrtVasastan
Tegnerlunden
Parken är en populär oas med gräsytor och parkbänkar för den rosökande. Strindbergsstatyn drar till sig fotograferande turister annars är det lugnt här.
OrtNorrmalm
Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
PROMENAD - Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.
OrtVasastan
Vanadislunden
En av Stockholms största parker och här flockas man för picknick och solbad under sommaren i det frodiga gräset. Utsikten över takåsarna är magnifik.
OrtVasastan
Centralbadet
In och bada de luxe i badet eller ät något ute i trädgården. Perfekt att dra sig undan från Drottninggatans buller. Byggnadens jugendarkitektur är som ett gratismuseum i särklass. 
OrtNorrmalm
Vasaparken
En av parkerna man satsat mest på senaste åren. Konstgräsplan, lekplatskulle och boulebanor samt flera fik och restauranger. Parken har flera klart olika delar med distinkt olika karaktär och avskildhet.
OrtVasastan