Norrmalm


PROMENAD -
En riktig stadspromenad ska innehålla vackra husfasader och en kyrkogård. Unna dig en massage på Centralbadet eller bara njuta dess vackra innergård. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 826 m 
  • Stopp:
  • Ort: Norrmalm 
  • Avgift: Nej 


Norrmalm
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Blå Tornet

När August Strindberg hyrde en lägenhet här döpte han huset till Blå tornet på grund av de blå väggarna i trappuppgången Numera står också en skulptur av författaren i Tegnérlunden och Rådmansgatans tunnelbanestation har både hans porträtt och delar av ett manus som prydnad.

Adolf Fredriks Kyrkogård

Mitt i vimlet bland shoppande människor och fotande turister ligger den. Man kanske inte valt att lägga den precis här som det ser ut i dagens samhälle, men i början av 1600-talet var det bara lantmän här. På kyrkogården ligger bland annat två statsministrar, Hjalmar Branting och Olof Palme, begravda.

Fenixpalatset

Det kanske borde kallas fest-palatset istället, för i den här byggnaden har det hållits många fester sen det öppnade 1912. Har varit både festlokal, restaurang och danslokal. Idag ligger Citybageriet på tredje våningen.

Centralbadet

Vill man njuta av en härlig massage eller bara bubbla med en nyttig smoothie i handen har man kommit rätt. Den vackra jugendbyggnaden från 1904 har varit nära att förfalla, när det på 60-talet köptes av Stockholms Stad, rustades upp och öppnades igen för allmänheten. Soliga sommardagar rekommenderas att äta dagens lunch på den vackra innergården.

Brunkebergstunneln

Den 15 meter djupa tunneln invigdes 1886. Knut Lindmark som ledde projektet gick back rejält, folket kallade den ”Lindmarks Undergång” till skillnad från hans tidigare satsning Katarinahissen som kallades ”Lindmarks upphöjning” I början kostade det 2 öre att passera, men nu är det varsågod att passera den 4 meter breda tunneln när som helst.

Johannes kyrkogård

Kyrkbygget började 1783 men avbröts snabbt då den dåvarande kungen tyckte att modellen var gammalmodig. En fransk arkitekt tillsattes för att rita något nyskapande men inte heller hans förslag föll i god jord. I slutet på 1800-talet utlystes en arkitekturtävling, vann med snyggast ritning gjorde Carl Möller och kyrkan invigdes 1890.

Stuckatörens hus

Lägenheten på David Bagares gata 10 är numera ett museum, och ser precis likadan ut som den gjorde när stuckatören Axel Notini bodde där. Han utformade fasaden och var känd som en duktig stuckatör som bland annat fick uppdraget att formge Grand Hotels festsalar. Lägenheten har vunnit pris för bästa renovering/restaurering och presentation av ett kulturhistoriskt objekt.

Konstnärshuset

Ägs av Svenska Konstnärers Förening och har i över hundra år varit en plats för konstnärer att mötas. När bygget var klart var dock inte alla nöjda, målaren Carl Larson ansåg att det såg för osvenskt ut och tyckte att designen var för svår. Idag ligger restaurangen KB (konstnärsbaren) på bottenvåningen och i resten av huset olika gallerier och ateljéer.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tegnerlunden
Parken är en populär oas med gräsytor och parkbänkar för den rosökande. Strindbergsstatyn drar till sig fotograferande turister annars är det lugnt här.
OrtNorrmalm
Centralbadet
In och bada de luxe i badet eller ät något ute i trädgården. Perfekt att dra sig undan från Drottninggatans buller. Byggnadens jugendarkitektur är som ett gratismuseum i särklass. 
OrtNorrmalm
Observatorielunden
Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.
OrtVasastan
Stockholms stadsbibliotek
Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.  
OrtVasastan
Vasaparken
En av parkerna man satsat mest på senaste åren. Konstgräsplan, lekplatskulle och boulebanor samt flera fik och restauranger. Parken har flera klart olika delar med distinkt olika karaktär och avskildhet.
OrtVasastan
Östermalms boulevarder.
PROMENAD - På breda boulevarder och förbi byggnader för stadens rika borgare från den tid när Ladugårdslandet blev Östermalm och på allvar blev en del av stadskärnan. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm