Östermalms boulevarder.


PROMENAD - På breda boulevarder och förbi byggnader för stadens rika borgare från den tid när Ladugårdslandet blev Östermalm och på allvar blev en del av stadskärnan. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 1,4 Km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Stockholm 
  • Avgift: Nej 


Östermalms boulevarder.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Lärkstan

Ett informellt område på Östermalm. Lärkstan blev uppfört mellan 1907 och 1917 efter stadsplan av Per-Olof Hellman. Namnet kommer från ett tidigare kvarter som hette Lärkan. Området har efter krigstiden inte nyttjats så mycket som bostäder i de villor som finns utan mer till kontor. Däremot finns bostadskvarter i den södra delen, där ligger också Engelbrektskyrkan. 

Arkitekturhögskolan

 Byggnaden, en betongkloss som uppfördes 1967-1969 utsattes i maj 2011 för en stor brand där bland annat aulan och en del av verkstäderna i skolan totalförstördes. Byggnaden har kritiserats hårt, och valdes 2008 med stor majoritet till Stockholms fulaste hus, döm själva!

Danderydsgatan

En 350 meter lång gata som uppfördes för att dela upp det stora kvarteret Näktergalen, detta var för att förhindra etablering av djupa tomter och gårdshus. Gatans södra del har en intim karaktär med små townhouses. Det är inga billiga hus på denna gata. 2008 las konsthandlaren Verner Åmell hus ut till försäljning för hela 47 miljoner kronor.

Karlavägen

En esplanad och promenadstråk på Östermalm. Karlavägen var länge en enkel landsväg som kallades Gröna Gatan. Ena delen av gatan är kantad av breda trottoarer och den andra är en bred allé med en gångväg i mitten.

"Landslagshotellet"

Sätt dig med kikaren när landslaget är på plats för match på Råsunda för här kan du spana kändisar. Fotbollslandslaget bor alltid på Scandic Park så vill man ha Zlatans autograf (även om det inte är så lätt) är det här man ska hänga!

Tössebageriet

Öppnade redan 1920 och har legat på samma ställe under hela tiden.  Från start när Helga Södermark öppnade bageriet var det viktigaste av allt: Kvalité.  Kvinnan, Helga vågade trots varningssignaler  använda sig av genuina produkter som smör istället för att falla för ersättningsmedlens framfart. Ledorden som fortfarande är viktigast för Tösse är ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”.  Så stanna upp, kliv in i ett bulldoftande café och unna dig något gott!

Östra Real

Ett utav Stockholms mest fashionabla gymnasium är Östra Real som har anor från 1600-talet. Skolan har haft många namn, från Ladugårdlands lägre elementarläroverk till Högre realläroverket å Östermalm. Byggnaden ritades av Ragnar Östberg och invigdes av Gustav V 1911. En del kända ansikten har gått på skolan, så som Ingemar Bergman, Mauro Scocco och Carl Bidlt. Sommartid är det ett vandrarhem.

Karlaplan

Brukar kallas en stjärnplats då fem gator möts vid torget som en stjärna. Karlaplan har en fontän och bänkar där det alltid sitter någon och drömmer sig bort och vill man få syn på Östermalms mest luxuösa damer ska man ta en plats här och se dem flanera förbi. Ett sant nöje!
Karlaplan som först hette Carlaplanen ritades av arkitekten Ragnar Hjort.

Narvavägen

Gatan har fått sitt namn från staden Narva där Karl XII vann en stor seger över ryssarna 20 november 1700. Gatan är 600 meter lång och börjar med Djurgårdsbrons brofäste.

Franska ambassadörens residens

Ambassadörens residens ligger i det som förr hette Bromska palatset. Det är ett av Stockholms sista privatpalats vid sidan av Hallwylska, von Rosenska och Sagerska palatsen. Palatsets arkitektur är inspirerat av italiensk renässans och har en rad intressanta och annorlunda detaljer som kan ses från utsidan.

Historiska museet

Muséet är ett så kallat ansvarsmuseum vilket betyder att det har övergripande ansvar över arkeologiska fynd och kyrkliga konstföremål. På museet finns föremål från bronsåldern, järnåldern och medeltiden. Museet har en restaurang med uteservering på sommaren och en museibutik att shoppa loss i. 

Öppettider
Måndag–söndag kl. 10–17
Öppet under helgdagar se hemsidan

Fri entré

Adress Narvavägen 13–17,  Stockholm

Länkar

Fredrikshof

Slottet är idag en grundskola men har använts som stadsfängelse, spannmålsmagasin och nöjesfält. Det här även förekommit en bal 1777 som 1500 personer deltog i, däribland Bellmans fru Lovisa.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stockholms stadsbibliotek
Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.  
OrtVasastan
Observatorielunden
Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.
OrtVasastan
Norrmalm
PROMENAD - En riktig stadspromenad ska innehålla vackra husfasader och en kyrkogård. Unna dig en massage på Centralbadet eller bara njuta dess vackra innergård. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorrmalm
Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
PROMENAD - Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.
OrtVasastan
Vanadislunden
En av Stockholms största parker och här flockas man för picknick och solbad under sommaren i det frodiga gräset. Utsikten över takåsarna är magnifik.
OrtVasastan
Centralbadet
In och bada de luxe i badet eller ät något ute i trädgården. Perfekt att dra sig undan från Drottninggatans buller. Byggnadens jugendarkitektur är som ett gratismuseum i särklass. 
OrtNorrmalm