Observatorielunden


Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.

  • Till start: 1,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Observatoriet och Observatorielunden.

Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet i syftet att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad. Carl Hårleman ritade byggnaden med sin roterande kupol. Vid sidan av byggnaden ligger nollmedianen som Kartverket använde för framställandet av kartor. Efter verksamheten 1930 flyttade tog Stockholms högskola över lokalerna. Observatoriet var ett museum med astronomi och vetenskapshistoria som sträcktge sig från 1700-talet och fram till idag men är idag stängt.
 

Observatorielunden
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stockholms stadsbibliotek
Gunnar Asplunds arkitektoniska mästerverk som man måste ta sig in ioch utforska insidan. Fri entré.  
OrtVasastan
Norrmalm
PROMENAD - En riktig stadspromenad ska innehålla vackra husfasader och en kyrkogård. Unna dig en massage på Centralbadet eller bara njuta dess vackra innergård. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorrmalm
Tegnerlunden
Parken är en populär oas med gräsytor och parkbänkar för den rosökande. Strindbergsstatyn drar till sig fotograferande turister annars är det lugnt här.
OrtNorrmalm
Centralbadet
In och bada de luxe i badet eller ät något ute i trädgården. Perfekt att dra sig undan från Drottninggatans buller. Byggnadens jugendarkitektur är som ett gratismuseum i särklass. 
OrtNorrmalm
Vanadislunden
En av Stockholms största parker och här flockas man för picknick och solbad under sommaren i det frodiga gräset. Utsikten över takåsarna är magnifik.
OrtVasastan
Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
PROMENAD - Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.
OrtVasastan