Observatorielunden


Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet för att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad.

  • Till start: 1,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Vasastan 
  • Avgift: Nej 


Observatoriet och Observatorielunden.

Högst upp på Brunkebergsåsen byggdes Observatoriet i syftet att få ren luft vid stjärnstudier. I och med det bevarades åsen som annars skulle blivit bortschaktad. Carl Hårleman ritade byggnaden med sin roterande kupol. Vid sidan av byggnaden ligger nollmedianen som Kartverket använde för framställandet av kartor. Efter verksamheten 1930 flyttade tog Stockholms högskola över lokalerna. Observatoriet var ett museum med astronomi och vetenskapshistoria som sträcktge sig från 1700-talet och fram till idag men är idag stängt.
 

Observatorielunden
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norrmalm
PROMENAD - En riktig stadspromenad ska innehålla vackra husfasader och en kyrkogård. Unna dig en massage på Centralbadet eller bara njuta dess vackra innergård. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtNorrmalm
Vasaparken
En av parkerna man satsat mest på senaste åren. Konstgräsplan, lekplatskulle och boulebanor samt flera fik och restauranger. Parken har flera klart olika delar med distinkt olika karaktär och avskildhet.
OrtVasastan
Östermalms boulevarder.
PROMENAD - På breda boulevarder och förbi byggnader för stadens rika borgare från den tid när Ladugårdslandet blev Östermalm och på allvar blev en del av stadskärnan. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStockholm
Bonniers konsthall
Den spektakulära glasbyggnaden är Bonniers konsthall som öppnade hösten 2006 och är en plats för svensk och internationell samtidskonst. Här ges plats åt konstnärer som befinner sig i början av sin bana, men också med att ge mer etablerade konstnärer möjlighet att...
OrtVasastan
Sibirien, Röda Bergen och Birkastan.
PROMENAD - Med start på en av innerstans högsta punkter ser man området framför sig och andra riktmärken. Glass-, korv- och fikaställen av högsta klass på vägen.
OrtVasastan
Vanadislunden
En av Stockholms största parker och här flockas man för picknick och solbad under sommaren i det frodiga gräset. Utsikten över takåsarna är magnifik.
OrtVasastan