Sollentuna - Hälsans stig


Här varvas kulturminnen med naturupplevelser. Bäst är sträckan längs Edsviken med en avstickare till slottet. Kontrasten är det hypermoderna Sollentuna centrum.

  • Till start: 12,6 Km 
  • Längd: 4,2 km 
  • Stopp:
  • Ort: Sollentuna 
  • Avgift: Nej 


Sollentuna - Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Edsbacka värdshus

Beläget i vackra Edsbergsparken ett stenkast från Edsbergs slott ligger detta 1700-talshus på platsen där krogverksamhet bedrevs redan 1628. Att det ligger vid vägen hör till för det här var en av krogarna på vägen till Uppsala.

Håller inte samma klass som när Christer Lingström drev det under namnet Edsbacka krog. Men likväl en underbar miljö inne som ute och man är tillräckligt bra för att rekommenderas av White guide.

Tel: 08-580 016 60

Länkar

Edsbergs slott

Den första i släkten som ägde huset var Thure Gustaf Rudbeck. Han betalade år 1757 hela 360 000 kopparmynt för slottet. Redan 1760 ersatte han det gamla trähuset med ett stenhus. Det byggdes i fransk rokokostil och hade två våningar och två flyglar. Efter att familjen ägt slottet i drygt 200 år köptes det av Sollentuna kommun 1959, som sedan dess låtit Sveriges Radio och senare Edsbergs musikinstitut driva musikutbildning här. Verksamheten är numera en del av Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Det har under senare år renoverats och innehåller idag även en festvåning.

I anslutande Edsbergsparken finns det stora gräsytor med plats för picknick och bollspel. Här samlas Sollentunaborna, bland annat på nationaldagen. I parken ligger Café Brygghuset som har en trevlig uteservering på sommaren. Rolig fakta är att lokalen på 1700-talet användes som tvättstuga. För den som vill lyxa till det lite extra på matfronten finns här också Edsbacka Wärdshus och Edsbacka bistro.

Läs mera

Länkar

Sankt Eriks kyrka

Kyrkan invigdes 1930 och skulle egentligen fått namnet Turebergs kyrka. År 2010 uppfördes en annan kyrka i närheten som istället fick det namnet. Sankt Eriks kyrka ritades av Evert Milles, halvbror till Carl Milles. Byggnaden är rektangulär med vitputsade tegelmurar. Inventarierna har skänkts av ortsbor och representerar många olika epoker och länder. Bland annat finns det ett stort träkrucifix som hänger i nischen mellan kolonnerna samt en apostlafigur från 1300-talet.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Café Brygghuset
Ett mer romantiskt läge för ett kafé är svårt att finna på. Inbäddat i grönskan i Edsbergs slottspark kan man finna ro och kanske romantik. Mycket att uppleva i omgivanade Edsvik.
OrtSollentuna
Edsbergs slott.
Slottet med dess vackra slottspark uppfördes 1760 i fransk rokokostil. Ta en fika, ät på en av två toppkrogar eller bara spatsera runt parken och stranden. ...
OrtSollentuna
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna
Rösjöbadet
Ett mycket populärt bad med massor att göra. Inget för den som vill bada enskilt.
OrtSollentuna
Akalla by
På Järvafältet en bit från Akallas tunnelbana ligger denna karolinergård med tillhörande by. Man är granne med 4H-gården så här är det djur som förr i tiden.
OrtAkalla
Spånga by 4H-gård
Besöket är gratis och det finns något för alla djurälskare - hästar, getter, får och kaniner. Djuren vistas oftast i hagarna varje dag mellan 9.30-16.00.
OrtSpånga